La primera persona en ser vacunada contra la covid-19 a la Catalunya Central serà una usuària de la residència Font dels Capellans de Manresa i rebrà la injecció aquest diumenge mateix, 27 de desembre, coincidint amb l'inici de la campanya de vacunació a tot l'Estat i a tota la Unió Europea.

Segons ha pogut saber Regió7 de fonts del Servei Català de la Salut (CatSalut), la intenció és que aquesta primera vacunació que tindrà lloc a la capital del Bages sigui el tret de sortida simbòlic a la campanya a les comarques centrals. La previsió és que es posin la vacuna tots els professionals i usuaris de la residència. En el cas dels primers, hi ha mig centenar de treballadors, dels quals ha dit que sí el 75%. Pel que fa als usuaris, també són una cinquantena i en aquest cas la volen el 95%.

El primer professional que rebrà la vacuna a la residència Font dels Capellans serà la doctora Maria José Andrés Egea.

A partir de dimarts, els tres equips humans que s'han format per vacunar avis, àvies i treballadors de les residències s'aniran desplaçant als centres per subministrar l'antídot a totes les persones que ho vulguin, ja que no és obligatòria. Aquest procés serà progressiu a mesura que vagin arribant les dosis i es pot allargar unes setmanes.

Cal recordar que la vacuna que es comença a repartir ara és la de Pizer-Biontech, per la qual fan falta dues injeccions per a cada persona. La següent dosi s'administrarà al cap de tres setmanes i, set dies després, és quan la persona ja hauria de ser immune al coronavirus.

La residència Font dels Capellans és verda, això vol dir que actualment no hi ha cap cas de covid, però que en va tenir. En concret, va ser entre el setembre i l'octubre passat.

Salut escull una residència per cada regió sanitària

El Departament de Salut administrarà la primera vacuna aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat. I poc després s'ha previst que es faci un acte similar a la resta de regions sanitàries. En concret, hi haurà també vacunació a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Balàfia I de Lleida; a la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d'Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona; a la residència Sabadell Gent Gran, i a la Creu de Palau de Girona.

Dissabte arribaran les 350.000 primeres dosis a l'Estat

A nivell Estatal, s'ha escollit Guadalajara com el primer lloc on s'administrarà la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 de tot l'Estat, segons va anunciar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell Interterritorial de Salut.

Segons va explicar la Moncloa ahir, dissabte, 26 de desembre, arribaran a Castella-la Manxa les primeres 350.000 vacunes, com a part d'un programa d'enviaments de 12 setmanes durant les quals el govern preveu que l'Estat rebi 4,5 milions de dosis que s'administraran a 2,3 milions de persones. Des de Castella-la Manxa es distribuiran a totes les autonomies per poder començar a vacunar a partir del diumenge 27. «No és el final -va dir Illa-, però és el principi del final».

De les 350.000 vacunes, Catalunya en rebrà aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis. Dilluns se'n rebran 60.000 més, que es començaran a administrar dimarts.