La Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa ha tornat a manifestar el rebuig al "nyap urbanístic" que afecta a la Residència Assistida de la Font dels Capellans.

Demana l'anul.lació del vial de connexió projectat. Afirma que encara "som a temps d'evitar un nou nyap urbanístic a la ciutat, amb importants repercussions socials. Tècnicament tot és possible, tot depèn de la voluntat política. A Manresa tenim molts exemples que quan ha convingut s'han fet modificacions puntuals del POUM de projectes ja aprovats. Apel·lem a la sensibilitat de l'Ajuntament per escoltar les angoixes dels ciutadans i aportar solucions satisfactòries. Esperem que l'Ajuntament sabrà rectificar el bunyol que ell mateix va dibuixar".

Afirma que aquesta petició no suposa cap retard en les obres ja iniciades de la nova ronda. Es a dir, pot continuar l'obra de l'Avinguda i congelar-se l'enllaç fins a trobar una solució satisfactòria per a les persones de la Residència.

La Plataforma se solidaritza amb l'angoixa i l'enuig dels residents, els seus familiars, els treballadors de la Residència, els usuaris del Casal, i també de molts ciutadans i altres col.lectius socials de Manresa.

Sol.licitem a l'Ajuntament de Manresa que atengui aquesta preocupació ciutadana i que com a part responsable del projecte traslladi el neguit al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per tal d'eliminar el vial-enllaç previst que afecta a la Residència de les persones grans.

Consideracions a tenir presents

La plataforma de gent gran demana que es tinguin en compte les següents consideracions:

  • L'enllaç viari projectat entre l'Avinguda dels Països Catalans i el carrer Granollers malmetrà considerablement la zona verda jardí de la Residència. Aquest espai és vital per als residents que hi passegen i on s'hi celebren moltes activitats festives i de lleure.
  • Si bé el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) preveu aquest enllaç entre l'Avinguda dels Països Catalans i el carrer Granollers ningú mai ho ha notificat directament a la direcció de la Residència i als usuaris del Casal ubicat en el Centre. El titular de l'equipament de la Residència és la Generalitat de Catalunya, el responsable de les obres urbanístiques de la nova ronda també és la Generalitat, i qui va projectar i dissenyar aquest nyap d'enllaç en el POUM és l'Ajuntament de Manresa. Els afectats (treballadors/es, residents del Centre i usuaris del Casal) se n'han assabentat quan han començat a fer-se les senyalitzacions de l'obra en el recinte.
  • Aquest enllaç viari no és imprescindible ja que uns metres més enllà hi ha previst una rotonda que connectarà amb el barri de la Font dels Capellans. Cal dubtar de la seva utilitat ja que la justificació de connexió amb l'altra part de la ronda no és viable : com pot creuar-se una Avinguda que tindrà un trànsit considerable sense preveure cap rotonda que ho faciliti ? Per altra part, el carrer Concepció Piniella situat a l'altra costat lateral de la Residència ja té previst la seva prolongació fins enllaçar amb la nova Avinguda sense cap afectació. En el supòsit que l'enllaç previst fos imprescindible (que no ho és) just al costat d'on es malmet la zona verda de la Residència hi ha un solar descampat on s'hi pot fer la connexió malgrat no sigui en línia recta.
  • El nou vial i enllaç, passa molt a prop d'una cantonada de l'edifici fet aquest que a més de destrossar part de la zona verda el soroll constant dels vehicles ocasionarà molèsties als residents. La projecció del vial malmet la instal·lació del sistema de rec de de la zona verda i l'espai de les pistes de petanca.
  • El passat divendres dia 8 de gener la Plataforma va participar en una reunió a l'Ajuntament per fer un seguiment dels acords signats el mes de febrer de l'any 2020. En el darrer punt de l'ordre del dia s'hi va incloure l'afectació urbanística de la Residència i van incorporar-se a la reunió la directora de la Residència i el president del Casal de la Gent Gran del Centre. La valoració de la trobada va ser totalment negativa al constatar la poca predisposició de l'alcalde Marc Aloy per modificar el projecte. L'explicació de l'alcalde per justificar que amb el nou vial es guanyaran metres quadrats de zona verda és totalment insostenible ja que els metres quadrats perduts són molt superiors als presumptament guanyats. Així mateix la utilitat del "nou espai verd guanyat" és dubtosa ja que està situada en un extrem que presenta alguns inconvenients (accés, rebaix del terreny) i també alguns interrogants sense resposta (cost de la urbanització, negociació amb la propietat, nou tancat).