El premi col·lectiu dels premis Séquia, que convoquen la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Séquia i la Fundació Universitària del Bages-UManresa, s'atorgarà aquest any a totes les persones, grups, empreses i institucions que, des de l'inici de la pandèmia per covid-19, han aportat coneixement, temps, treball i recursos per atendre les necessitats sanitàries i socials del conjunt dels manresans en el marc d'un moviment informal i autogestionat. En la categoria individual, el jurat ha decidit atorgar el premi a Josefina Farrés Arderiu, directora de Càritas Manresa.

Els premis Séquia tenen com a objectiu reconèixer persones i institucions que treballen amb actitud positiva i constructiva en benefici del progrés de la societat manresana i que són continuadores de l'esperit dels impulsors de la Séquia.

Durant l'acte de lliurament dels premis, previst per al proper 16 de febrer a les 6 de la tarda, al Museu de la Tècnica de Manresa, es donarà una escultura de l'artista manresà Ramon Oms a Josefina Farrés com a guardonada a títol individual. També es convidarà tant ella com diferents persones en representació dels voluntaris que es van mobilitzar en accions solidàries durant el confinament a signar al llibre d'honor del guardó. L'acte forma part de la Festa de la Llum.

Un guardó especial

El jurat ha decidit que tot el moviment ciutadà de solidaritat sorgit durant la pandèmia entronca amb l'esperit dels manresans del segle XIV per l'actitud proactiva i la capacitat de sumar esforços en un moment d'emergència; pel compromís amb la ciutat i la seva gent i per l'actitud enfocada a la recerca de solucions i a la cooperació; per la creativitat i l'enginy per trobar respostes noves i viables a desafiaments complexos; per la capacitat d'autoorganització i autogestió i per la visió comunitària del treball voluntari.

En les edicions anteriors, els premis s'han lliurat a Pere Garcia (a títol pòstum), a la cooperativa Mengem Bages (2017); al metge i investigador Pere Joan Cardona i a la coral infantil de les Escodines (2018); a Sebastià Catllà i a la Comunitat de Sant'Egidio (2019); i a Anna Rotllan i el CAE, formació i serveis socioculturals (2020).