El servei d'Oncologia de la Fundació Althaia de Manresa lidera el número de treballs de recerca i investigació que es porten a terme a la institució manresana. En té més d'una quarantena en actiu. La cap de l'àrea, Monserrat Domènech, explica que això es deu al fet que «ja fa 15 anys que vem apostar per la recerca perquè pensem que és vital en oncologia». Aquesta llarga trajectòria fa que «ens seleccionin per formar part d'aquests estudis. Com que cada cop participem en més i som molt curosos, ens selecionen».

Tractaments nous

A més a més d'avançar en el coneixement d'una malaltia per combatre-la, un altre dels beneficis de participar en assajos clínics és poder dispensar nous fàrmacs a pacients als quals el tractament assistencial habitual ja no li fa efecte i s'ha d'anar més enllà.

«L'única manera de testar aquests fàrmacs és en un assaig clínic. Si amb el temps es demostra que aporta beneficis ja s'administrarà de forma assistencial un cop es comercialitzi, però abans d'això poden passar 3, 4 o 5 anys». En un assaig clínic el fàrmac ja ha superat diversos estudis previs i ha demostrat la seva eficàcia però encara estan en fase d'experimentació pendents que l'aprovin les agències de medicaments, un tràmit que, segons Domènech, sovint s'allarga massa. «Sap greu que els pacients del servei s'hagin d'esperar 5 anys per rebre un fàrmac quan ja podem preveure que anirà bé». A més ressalta que els pacients cada cop «ho demanen més. Es resisteixen a dir que ja no hi ha més fàrmacs i que no els hi pots oferir res més». Per això reclama més celeritat.

En el cas d'Althaia la majoria d'estudis que es fan a la unitat d'Oncologia són de càncers genitourinaris i de mama. «Són els tumors en els quals hi ha hagut més avenços els últims 5 anys. Hi ha molt dinamisme en aquest camp de la recerca i per tant més assajos». També se n'estan fent alguns de pulmó i «intentem ampliar-ho a altres àrees». Són d'àmbit nacional i internacional.

Domènech destaca que fer recerca implica un intents treball en xarxa i que cal infraestructura com una coordinadora. Oncologia d'Althaia ha participat al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Clínica, un dels més importants del món, i el 2019 va estar guardonat al Congrés Europeu d'Oncologia.