L'associació manresana de petites funeràries Esfune ha comunicat a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que el 70% de les famílies no poden triar qui farà el servei funerari, segons un estudi propi que ha realitzat.

El president d'Esfune, Aureli Sánchez, ha assegurat que l'associació va rebre un requeriment sol·licitant informació sobre la situació de la competència efectiva en el mercat nacional d'assegurances de decessos i de prestació minorista de serveis funeraris integrals, així com del mercat majorista d'infraestructures funeràries d'àmbit local.

A part de contestar-lo, Esfune va fer un estudi de la situació de lliure elecció de funeràries per part dels familiars dels difunts.

Segons Esfune, les famílies no van poder triar o van trobar problemes per a contractar lliurement a l'empresa funerària que s'encarregués del servei en el 69,60% de les defuncions registrades a l'Estat espanyol durant l'any 2019.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va registrar 410.280 decessos l'any 2019.

Prop del 61% de les famílies tenia una pòlissa de decessos, segons estimacions de la patronal asseguradora Unespa. Sempre segons Esfune, això suposa que més de 250.000 sepelis van ser coberts per una assegurança. A partir d'aquestes dades, Esfune calcula que dels 250.000 decessos de l'any 2019 que comptava amb una assegurança, els familiars van patir «dirigisme» cap a una determinada funerària en més de 219.000 casos.

Sempre segons Esfune, les companyies asseguradores dirigeixen els serveis dels clients que els van contractar pòlisses cap funeràries del seu mateix grup empresarial o amb les que mantenen acords comercials. Assegura que, sovint, es vulnera la llibertat d'elecció i, per tant, la lliure competència.

Tan sols en el 10% de les defuncions amb assegurança de decessos, els familiars van poder contractar la funerària de la seva elecció sense que se'ls formulés un suggeriment o proposta diferent, segons Esfune. Això suposa uns 32.200 serveis.

En les més de 160.000 defuncions registrades el 2019 en què el finat no havia contractat una pòlissa, els familiars també van patir algun tipus de «dirigisme» en prop de 66.000 casos, en aquest cas suposadament per part de centres hospitalaris o sociosanitaris en els quals es va produir l'òbit.

Esfune calcula que, de les 410.280 defuncions registrades a Espanya en 2019, en més de 285.000 casos (sumant el que tenien segur i els que no) s'hauria produït algun tipus d'actuació perquè les famílies contractessin a una altra funerària diferent. Sánchez considera que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha d'intervenir en aquest assumpte.

Fa tres anys, Aureli Sánchez va presentar una instància a l'Ajuntament de Barcelona en què denunciava aquesta presumpta situació, però no va tenir més recorregut.