«En què podem ser potents, nosaltres»? reflexiona la responsable de l'àrea de Salut Mental de la Fundació Althaia de Manresa, Àurea Autet. I respòn: en una àrea com la Catalunya central podem ser molt potents en estudis epidemiològics» -també anomenats observacionals- perquè a Salut Mental d'Althaia tenim totes les línies, des d'infantil a adults. Podem fer un seguiment molt important d'aquests pacients, alguns dels quals els veiem des de petits, i això no passa a molts llocs».

Posa com a exemple que el Clínic de Barcelona o la Vall d'Hebron «són molt potents, però veuen pacients aguts. Nosaltres en fem un seguiment i tenim l'impacte de tota una vida de la persona», i a més a més «ens ocupem tan del problema agut, com del seguiment a consultes externes o la recuperació».

Estudis observacionals

Salut Mental té en marxa una vintena d'estudis dels anomenats epidemiològics o observacionals per intentar conèixer les causes d'una malaltia i poder dur a terme tasques de prevenció o bé proposar determinades polítiques de salut pública. Fa anys que no participen en assajos amb fàrmacs. «Acostumem a treballar amb altres hospitals o col·laborar en estudis que et proposen».

Autet assegura que «hem fet una aposta claríssima per la recerca. Hi ha molt a estudiar en salut mental com l'impacte dels trastorns mentals en la vida de les persones, l'impacte d'algunes malalties...».

Althaia participa en un grup de recerca i innovació social, SaMIS juntament amb la UVic-UCC i el Consorci Hospitalari de Vic i lligat a la Càtedra de Salut Mental que dirigeix el manresà Pere Bonet. «Ens permet fer estudis en diferents centres i grups». Porta a terme, per exemple, un treball sobre trastorns del neurodesenvolupament en el fracàs escolar i les alteracions de conducte. L'estudi s'està duent a terme en alumnes de segon d'ESO a centres de Manresa, Vic i Centelles.

Més de cara al futur Salut Mental d'Althaia i l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona aspiren a aconseguir ajudes europees per desenvolupar un programa d'intervenció per promoure la inserció social, laboral i cultural de persones amb problemes de consum de drogues. Autet no treu l'ull a la covid. Es planteja analitzar l'impacte emocional que causa.