Rafael Fernández és el cap de la Unitat de Cures Intensives de la Fundació Althaia. Explica que per les característiques del servei «estem orientats a la recerca clínica aplicada», i això vol dir que es pugui millorar el «dia a dia». Fins i tot que els estudis i les investigacions que es duguin a terme es puguin arribar a aplicar l'endemà mateix. Poden arribar a ser «coses petites i concretes», afirma, i «a vegades pot resultar més atractiu que estudiar un antibiòtic»

Fernández comenta que a part de cuidar persones malaltes, i en el cas de les UCI persones en estat molt greu, «fem un munt de treballs per millorar el futur immediat». Assegura que «els professionals tenen molt interès en poder-ho fer millor, i això avui en dia es diu recerca. No és màgia. Estem oberts permanentment i ens hem de replantejar quines coses van bé i quines poden anar millor».

Que la recerca que es faci sigui aplicable, doncs, és una de les premisses dels treballs que es porten a terme a la unitat de Medicina Intensiva. L'altre és treballar en xarxa. «Un servei com el nostre, en el qual som 7 metges, estaria reconegut si publiqués cada any un article en una revista d'impacte. En el nostre cas en publiquen entre 7 i 10. Molt més del que ens tocaria. Treballem en xarxa. La productivitat és més alta».

A Medicina Intensiva tenen treballs en marxa de temes com la ventilació mecànica o bé de les seqüeles a la memòria o de les capacitats intel·lectuals que poden patir els malalts un mes després de ser a l'UCI. «Que un metge intensivista els visiti un cop deixen l'UCI aporta millores». També es fan estudis d'aspectes ètics. «Tractem un ventall amplíssim: el món ètic, la neuropsicologia, aprenentatge, qualitat de vida...».

Un dels treballs de recerca que actualment està en marxa és com dormen els malalts a l'UCI. «No per curiositat, sinó perquè si dormen malament poden tenir seqüeles psicològiques greus». Fernández explica que «de fora tothom diria que estan adormits, però si fas un encefalograma es veu que el cervell no descansa, no dormen de veritat» i, en canvi, «la son ens ajuda a sobreviure». El treball el coordina a Althaia. També hi participa un equip de Sabadell i una companyia canadenca experta en aparells de registre de son». A l'UCI hi tracten malalts de diverses patologies, però dormir és un tret en comú de tots».