La restauració de Manresa creu que l'ampliació dels horaris d'obertura que ha entrat en vigor aquest dilluns i que els permet obrir una hora més al matí i una al migdia "és un pegat" que resulta "insuficient". Andrea Martín, empleada de la cafeteria La Lluna, assegura que no els hi soluciona res. "Al contrari, més hores aquí per facturar alguna cosa més o fins i tot menys", diu. També en Jordi Garcés, responsable del bar l'Alzina de la capital del Bages, qualifica l'ampliació horària "d'il·lògica". "Quin sentit té obrir, tancar dues hores i tornar a obrir?", es pregunta. A parer seu, caldria "tancar-ho tot i fer net del virus, però com no hi ha ajuts, ens donen això per no haver-nos de donar res", apunta.

A partir d'aquest dilluns els bars i restaurants poden allargar una hora més els esmorzars al local, fins a dos quarts d'onze i, al migdia, no hauran d'abaixar la persiana fins a dos quarts de cinc. L'ampliació horària, però, no acaba de fer el pes al sector que la titllen "d'insuficient".

A la cafeteria la Lluna, quan han tocat dos quarts de deu del matí, alguns clients, acostumats a l'antic horari, es preparaven per pagar les seves consumicions i marxar. "Ara us poden quedar més estona", els hi deia la cambrera del local, Andrea Martín, que reconeixia que amb tants canvis "és normal que la gent es perdi". Al passeig de Pere III, a la mateixa hora, les terrasses eren pràcticament buides.

Un pedaç

En declaracions a l'ACN, Martín titllava l'ampliació de "pedaç". "No ens arregla res una hora, al contrari, es fa estar una hora més hora aquí per facturar igual o potser fins i tot menys", deia. I criticava la gestió. "Ho han fet per dir que fan alguna cosa per l'hostaleria i ja està, espavilat una mica", es queixava, tot reclamant que "potser es podria tenir més en compte l'opinió del sector".

Una percepció similar és la que tenia en Jordi Garcés, responsable del bar l'Alzina de la capital del Bages. "Estem en les mateixes, obrir, tancar dues hores i tornar a obrir", deia, tot qualificant l'ampliació d'un "sense sentit perquè les hores que ens fan tancar, ara el matí, tampoc són les d'acumulació de gent".

Garcés seria partidari de "d'aturar completament l'activitat econòmica i fer nét del virus". "Però ni és possible, perquè llavors estarien obligats a donar-nos ajuts", es queixa. De moment ells optaran per seguir oberts, malgrat que reconeix que a l'entorn són bastants els que han abaixat les persianes. "Però les ajudes no arriben, no es paguen els ERTO i les despeses les tenim igual pel que nosaltres no ens ho podem permetre", deia

Tornen a obrir els gimnasos i les llibreries deixen de tenir restriccions

Les restriccions per contenir la pandèmia es relaxen a partir d'avui i, a més de la restauració, també agafaran aire els gimnasos, que reobren l'interior amb un aforament limitat al 30% i grups de màxim 6 persones; i les llibreries, que s'equiparen als equipaments culturals i no estaran subjectes a les restriccions del comerç. Així, podran obrir el cap de setmana i també ho faran cada dia les que tinguin més de 400 metres quadrats.

També destaca el canvi en el confinament, que passa de municipal al comarcal. A més, en el primer curs dels graus universitaris es permetrà la docència teòrica presencial.

La vigència de les noves mesures és de dues setmanes, però poden ser prorrogades, i la resta de restriccions vigents es mantenen. Tot i la relaxació, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. A més, el comerç que no sigui essencial, seguirà sense obrir els caps de setmana.

També es mantenen les reunions de sis persones, i que aquestes siguin de dues bombolles de convivència. Pel que fa a la restauració, es manté l'obertura només en les franges d'esmorzar i dinar, però cadascuna s'allarga una hora. Així doncs, des d'avui podran obrir de 7.30 h a 10.30 h i de 13 h a 16.30 h.