La vacuna d'AstraZeneca contra la covid es començarà a administrar d'una forma regular a partir d'avui a Manresa. S'afegeix a la Pfizer, que és la que s'ha utilitzat fins ara a les comarques centrals, i també a la Moderna. La britànica AstraZeneca-Oxford es posarà a professionals sanitaris que pròpiament no són a primera línia en la lluita contra la covid -aquests ja l'han rebut- com per exemple fisioterapeutes, odontòlegs o podòlegs. També farmacèutics, auxiliars i personal que es considera essencial com els dels cossos de seguretat i d'emergències: Mossos d'Esquadra, Policia Local i Bombers. També funcionaris de presons.

El sistema de vacunació canvia respecte el que s'ha dut a terme fins ara, quan equips mòbils es traslladaven per administrar el fàrmac a bàsicament residències de gent gran i també centres sanitaris i sociosanitaris.

37 punts de vacunació

Ara hauran de ser les persones que s'han de vacunar les que s'hauran de desplaçar als punts d'administració del fàrmac contra la covid. Al conjunt de Catalunya hi haurà 37 punts de vacunació. A les comarques centrals se centralitza l'operació a Manresa, Igualada i Vic.

En el cas dels Mossos d'Esquadra hi ha 10 comissaries a tot Catalunya on es farà la vacunació. La de Manresa és una d'elles i englobarà tota la Catalunya central.

Els col·lectius sanitaris que es vacunaran amb AstraZeneca estan vinculats als seus respectius col·legis professionals.

Al Pirineu, La Seu d'Urgell i Puigcerdà són entre els punts triats pel posar la vacuna d'AstraZeneca. Es va començar a administrar ahir a la tarda. El Departament de Salut va anunciar que l'AstraZeneca es posarà en sis centres de vacunació de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran. En el cas de Ponent, seran a Tàrrega i al pavelló Onze de Setembre de Lleida. Pel que al Pirineu, els punts de vacunació són a Vielha, la Seu d'Urgell, Puigcerdà i al CAP de Tremp.

La Pfizer es continua posant

Dilluns van arribar a Catalunya les primeres 31.780 dosis del vaccí AstraZeneca mentre continua el debat sobre la franja d'edat en la qual es podria utilitzar. No s'ha acabat de definir si seria entre els 18 i els 55 anys, o bé entre els 18 i els 65, com defensa Salut.

Mentrestant a les comarques centrals continua la vacunació amb Pfizer, la primera que es va utilitzar i la més estesa.