La Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) estudia ampliar el nombre de places del grau d'Infermeria de cara al curs vinent. Una decisió motivada per l'increment de sol·licituds per estudiar, ja abans de la pandèmia, i per la petició de les autoritats sanitàries a les universitats de donar cabuda a més estudiants davant la necessitat de dotar els centres sanitaris de més professionals d'aquesta branca.

Encara no se sap el nombre de places que hi poden haver de més i hi podria haver un grup més per curs. Actualment n'hi ha dos. «La pandèmia ha posat en evidència la manca real d'infermeres, i és una constatació tan flagrant que ha obligat les autoritats sanitàries a plantejar si les places que s'hi estan oferint ara, des de les universitats del país, són suficients», explica una de les responsables de pràctiques del grau d'Infermeria de la universitat de Manresa, Montserrat Suriñach.

És una qüestió que la FUB vol planificar bé perquè ha de garantir, amb un nombre d'alumnes més gran, la mateixa qualitat de l'ensenyament. El Ministeri de Sanitat ha instat les universitats a oferir més places. En aquest sentit, la de Manresa s'ha posat en contacte amb centres sanitaris perquè si hi ha més estudiants això significa que els hospitals i els centres d'Atenció Primària han d'acollir-ne també més perquè hi facin les pràctiques. De fet, altres universitats de l'Estat han ampliat places per acollir més alumnes.

Però no només està en joc la qualitat de l'ensenyament, la petició del Ministeri de Sanitat significa que un cop acabin la carrera universitària els estudiants han de trobar un lloc de treball i, per tant, les responsables del grau a la FUB indiquen que hi ha d'haver una aposta clara per dotar els hospitals de més recursos.

Garantint les pràctiques

La crisi ha provocat problemes a l'hora de gestionar les pràctiques dels actuals estudiants i que la FUB està treballant per solucionar. Amb l'arribada de la pandèmia, molts centres van ser reticents a l'hora d'acollir estudiants i, per tant, molts es van quedar sense fer les pràctiques que els tocava el curs passat. «Les hauran de fer aquest curs, però això significa que acabaran el grau més tard del previst», afirma Montserrat Vila, una de les responsables del grau.

Això ha fet que les responsables de la universitat hagin tingut «el triple» de feina que un curs normal, però també entenen la posició dels centres sanitaris, que han volgut garantir la seguretat de tothom i no donar més càrrega de feina a professionals en una situació tan delicada.

Sense oblidar els estudis

Des de la FUB reconeixen l'esforç que estan fent els estudiants en la situació actual i, sobretot, els que estan treballant amb la nova modalitat de contractació en hospitals, geriàtrics i centres d'atenció primària. «N'hi ha que estan cansats perquè, a més, no poden oblidar les seves obligacions acadèmiques», afirma Suriñach.

Precisament aquesta setmana comencen els exàmens i les responsables afirmen que alguns dels alumnes que estan contractats han deixat la feina perquè no ho atrapen. Les estudiants expliquen que, durant aquest curs, en què la teoria es fa a través d' Internet, han hagut de presentar més treballs i, per tant, tenen molta més càrrega de feina.