Les quatre principals organitzacions cardiovasculars a nivell mundial, la Federació Mundial del Cor, el Col·legi Americà de Cardiologia, l'Associació Americana del Cor i la Societat Europea de Cardiologia, han emès una declaració conjunta instant la comunitat mèdica i a les autoritats sanitàries a mitigar l'impacte de la contaminació de l'aire en la salut. Actualment, l'exposició prolongada a la contaminació de l'aire també s'ha relacionat amb un major risc de mort per covid-19. Aquesta perillosa «triple amenaça» de contaminació de l'aire, covid i malalties cardiovasculars «ha de prendre's de debò», adverteixen les principals autoritats sanitàries. Segons l'atles estatal de mortalitat, Manresa té un 39% més de risc de morir per complicacions del colesterol envers altres ciutats.

En conseqüència, la declaració demana accions estructurals per a reduir les emissions de contaminants i, en l'àmbit polític, desenvolupar directrius sobre pol·lució i fer costat als ministeris de medi ambient, energia i transport en els seus esforços de mitigació.

El president de la Societat Europea de Cardiologia, Stephan Achenbach, ressalta que «es necessita urgentment més recerca per a identificar a les poblacions susceptibles i determinar els mètodes òptims per a millorar la qualitat de l'aire».