Aquest dimecres, a dos quarts de 8 del vespre, es farà una taula rodona, dins del cicle Temes del Pou, a la Sala d'Actes del Centre Cultural el Casino, sobre el tema "Fàbrica Nova: 75 anys de la gran vaga contra el franquisme". El debat comptarà amb la intervenció de Gal·la Garcia, periodista i historiadora, i Lluís Virós, historiador especialitzat en història econòmica.

Així mateix, durant l'acte es presentarà la revista El Pou de la Gallina del març -a la venda a partir del dijous 4 de març-, que dedica el tema central a analitzar els fets i el context social de la vaga protagonitzada per les treballadores de la Fàbrica Nova, l'any 1946. D'altra banda, el personatge entrevistat a fons és l'enginyer tècnic industrial Josep Biosca, col·laborador del Museu de Geologia.

L'acte es desenvoluparà d'acord amb les mesures sanitàries establertes.

La vaga del 46

El divendres 25 de gener de 1946, l'endemà de la festa de la 'Liberación' de la ciutat, segons la visió de les autoritats franquistes, va començar la primera vaga general important de la Dictadura, protagonitzada majoritàriament per les obreres de la Fàbrica Nova. Aquest inici d'any se n'han complert 75. La majoria d'historiadors estan d'acord a considerar-la la primera gran vaga en contra del feixisme espanyol.