La 37a Transèquia tindrà un format diferent degut a les restriccions vigents per fer front a la pandèmia. Enguany els organitzadors proposen una edició que s’allargarà des del 7 fins al 31 de març, per tal d’evitar les aglomeracions entre els participants, els quals tindran l’opció de recórrer la ruta sencera o bé de traçar diferents recorreguts circulars que passen per un únic terme municipal. Malgrat que la celebració no serà tan lluïda, degut a l’absència de les riuades de gent vorejant la Sèquia, els promotors fan una crida a la participació per seguir la tradició.

«La Transèquia d’enguany s’allargarà en el temps i, en aquest sentit, fem una crida a la gent per tal que intenti repartir-se entre les diferents dates», ha remarcat la coordinadora de l'esdeveniment, Laia Muns, durant la presentació de la 37a edició. També ha posat de relleu que «serà important seguir la recomanació de fer la caminada amb grups de sis persones, i pertanyents a una mateixa bombolla». Alhora, ha recordat que enguany la Transèquia no tindrà dispositiu de seguretat i, per tant, «cadascú haurà de tenir cura de l’entorn i fer-se responsable de la seva seguretat».

Davant de la falta d’un dispositiu de seguretat, els organitzadors només plantegen dues modalitats per recórrer la Transèquia: a peu o bé corrent. D’aquesta forma, en l'edidició d’enguany no s'adequaran els camins pel pas de les bicicletes o les handbikes, com s'havia fet durant les edicions anteriors, «perquè no disposem dels efectius suficients per fer-ho durant les gairebé tres setmanes que durarà la Transèquia», ha explicat Muns.

Malgrat la falta de dispositius de seguretat i punts d'avituallament, els participants trobaran els recorreguts degudament senyalitzats durant les dates en què se celebrarà la cita. En total, s’han dissenyat sis camins circulars pels diferents municipis que passen per alguns dels trams de la Sèquia. Cadascuna d’aquestes rutes té una mitjana de deu quilòmetres i, en el cas de Manresa, hi hauran dos senders senyalitzats, un que passa pel ramal del Poal i l’altre que ressegueix el ramal de Viladordis.

Els beneficis recollits durant l’edició d’enguany aniran destinats a un projecte liderat per professionals d’Althaia en col·laboració amb la Fundació Sant Andreu Salut per tal d’avançar en la recerca de la covid i les seves seqüeles. «Els diners recaptats durant la Transèquia representaran el 50% del finançament i l’altre 50% seran fons propis de la Fundació Althaia. L’objectiu és treballar per la salut de la ciutadania i posar en valor la recerca que es fa dins del territori», ha ressaltat Antònia Raich, de la unitat de mecenatge de la Fundació Althaia.

Les inscripcions per participar en la 37a edició de la Transèquia ja estan actives i es podran fer online fins al 31 de març. Depenent de l'aportació, el participant rebrà diferents obsequis relacionats amb la festa, com ara una samarreta o un got.