El Banc de Sang celebra el Dia de la Dona per agrair a totes les dones que cada dia donen components sanguinis i elements biològics arreu de Catalunya. A part de sang i plasma, les dones també poden fer donacions d’elements essencials per als malalts, com la de placenta, per a pacients amb ferides incurables amb fàrmacs, els cordons umbilicals, per poder tractar la leucèmia, o la llet materna, per atendre a nadons prematurs.

Cada dia s’apropen als punts de donació -entre els quals hi ha el situat a les instal·lacions de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa- 365 dones per donar sang i 35 per donar plasma. A més, diàriament, 5 mares omplen les reserves de llet materna i es recullen cèl·lules de 4 cordons umbilicals i una placenta cada dia.

#donaquedonasang

Per fer visible la donació en clau femenina, s’ha creat una web per reservar hora per donar sang durant tota la setmana. Tots els donants rebran una xapa distintiva amb la imatge de la campanya i s’emportaran el llibret Transfusió femenina, que destaca històries de cinc dones científiques del Banc de Sang, il·lustrades per cinc artistes.

El web donaquedonasang.cat recull les històries de Cristina Sanz, cap del Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Clínic; Nina Borràs, tècnica Investigadora del Laboratori de Coagulopaties Congènites; Núria Nogués, facultativa adjunta del Laboratori d’Immunohematologia; Patricia López, coordinadora de l’àrea d’I+D, i Dinara Samarkanova, investigadora de l’Àrea de Teràpia Cel·lular. Es pot escoltar el podcast Transfusió femenina al canal donarsang de Spotify.

Donar sang, un hàbit

El nombre d’homes i dones donants de sang ha estat similar els darrers mesos, però aquest 2020 s’ha fet palès una diferència significativa. Dels 170.000 donants que hi ha a Catalunya, 88.846 són dones, gairebé 6.000 donants més que els homes.

Tot i això, cal tenir en compte que els homes continuen fent més donacions, ja que, a diferència de les dones, ells poden fer-ho fins a quatre cops l’any. Les dones, en canvi, poden fer-ho tres cops l’any com a màxim.