La segona manifestació celebrada a Manresa en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ha aplegat a la Bonavista uns 1000 participants, segons ha informat la Policia Local de la capital bagenca. Si la mobilització del matí havia estat convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, la de la tarda era iniciativa de col·lectius feministes.

La capçalera de la manifestació ha enfilat la carretera de Vic de baixada fent tallar el trànsit i darrere una pancarta que diu "Defensem les treballadores i la vida". La munió s'ha dirigit cap a la plaça Sant Domènec i hi ha hagut parlaments d'activistes en plena calçada, amb faristol i equip de so, a la confluència de la Muralla amb el carrer Jaume I. Les diferents membres de l'organització, han llegit un manifest una per una i paral·lelament han muntat una estructura de caixes de cartrons on s'hi podia llegir paraules com: "desnonaments", "patriarcat", "violència masclista", "precarietat i explotació laboral", entre d'altres. Finalment han calat foc al muntatge, simbolitzant la fi d'aquests problemes presents en la nostra societat, tal com han explicat.

5

Manifestació del 8-M a Manresa a la tarda

Malgrat el mal temps, la mobilització ha insistit que la violència masclista continua i continuarà fins que la perspectiva feminista sigui transversal en tots els àmbits.

Manifestació del 8-M a Manresa a la tarda

Manifestació del 8-M a Manresa a la tarda

Manifestació del matí convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Unes dues-centes persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia davant l'església de Crist Rei, a Manresa, en una mobilització convocada en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Darrere d'una pancarta amb el lema "Per una educació feminista 8M Vaga" les participants, majoritàriament joves, han iniciat la marxa pel carrer Guimerà cap a la Muralla.

Amb banderes liles, del sindicat, comunistes i independentistes entonen càntics com "Visca, visca la lluita feminista", "Cuinar i planxar també és treballar" i "Anticapitalistes", "La nit és nostra, cap agressió sense resposta".

A la Muralla han enfilat cap amunt en direcció a la plaça Major amb un ambient festiu i reivindicatiu.

Un 8-M amb dues concentracions

Amb motiu de la commemoració de 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, hi ha previstes dues manifestacions a Manresa, la que ha arrencat a 2/4 de 12 del migdia a Crist Rei, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) Bages; i una altra a les 7 de la tarda, a la Ben Plantada, convocada pel moviment feminista del Bages i el Moianès.

Panys tancats amb silicona als instituts

La jornada ha començat amb el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de Manresa i Santpedor tancant amb silicona els panys de les portes dels instituts Cal Gravat, Lluís de Peguera, Lacetània i IES d'Auro com acció emmarcada en la vaga estudiantil convocada avui, 8 de març, dia de la dona treballadora. També han penjat pancartes on s'hi podien llegir lemes com "Per una educació lliure de violències masclistes, 8M vaga feminista" o "Per una educació fora del mercat, 8M vaga feminista" a diversos centres públics de secundària de les dues poblacions.

Més tard, a l'hora d'entrada dels estudiants, han realitzat un piquet informatiu a l'institut Pius Font i Quer, on han repartit octavetes i han explicat els motius de la convocatòria de vaga a aquells que entraven al centre.

El sindicat assenyala els centres educatius com un espai de socialització del gènere on es pateix de manera silenciosa i invisible la imposició dels estereotips i rols de gènere. Consideren insuficients i inefectius els actuals protocols per agressions masclistes i LGBT-fòbiques dels instituts, i que fins i tot en molts casos, diuen, són inexistents, encara que la seva obligatorietat hagi estat aprovada pel govern autonòmic.

Acusen el sistema educatiu de "perpetuar i reproduir el sistema capitalista i patriarcal". Afirmen que mentre l'educació segueixi mercantilitzada, hi seguirà havent una esquerda en l'aprenentatge de totes les etapes educatives que separa el treball productiu del reproductiu i els assigna segons el gènere, una esquerda que lliga el gènere amb la classe, assegurant a qualsevol preu el manteniment del sistema capitalista i patriarcal; i que no serà fins que hi hagi una educació 100% pública, feminista i laica, que això deixarà de passar.

Què t'ho impedeix?

«Què t'ho impedeix?», aquest és l'eslògan del vídeo que han fet conjuntament l'Ajuntament de Manresa i el SIAD pel 8-M. En el metratge es defensa la llibertat per escollir el què vols fer i buscar trencar els estereotips bàsics de la societat.