Els espais firals de Manresa, Igualada i Vic, juntament amb l'hotel d'entitats de Berga, han aturat la seva activitat després de la decisió de suspendre la vacunació amb qualsevol lot d'Oxford/AstraZeneca a l'estat espanyol com a mesura de prudència. Aquesta suspensió cautelar i temporal de la vacunació anunciada dilluns a la tarda ha tingut efectes immediats i, segons van comunicar fonts del CatSalut, ahir els espais firals de la Regió Sanitària de la Catalunya Central que concentraven aquest vaccí ja no van vacunar. En aquests espais s'administrava al personal del que es consideren col·lectius essencials.

Segons el CatSalut, la suspensió cautelar i temporal es mantindrà fins que l'Agència Europea del Medicament (EMA) realitzi un informe sobre si hi ha relació entre l'administració de la vacuna i algunes notificacions de trombosis cerebrals en persones vacunades. En l'informe de l'EMA es determinarà si hi ha coincidència en el temps, després si hi ha una relació causa-efecte i, per últim, es valora si el benefici-risc és favorable per continuar administrant la vacuna.

Mentrestant, el pla de vacunació a la regió sanitària continua amb Pfizer. Les vacunes que arriben d'aquest vaccí s'administren des de punts designats pels equips d'atenció primària a persones amb dependència i major de 80 anys. En els propers deu dies s'administren essencialment segones dosis.

Aquesta mateixa setmana arriba a la regió sanitària les primeres 1.500 dosis de la vacuna Moderna. Els hospitals de Manresa i Vic podran començar a administrar aquets vaccí la setmana que ve. La seva tipologia la fa adequada per a administrar als hospitals ja que s'ha de conservar entre -25ºC i -15ºC i tenen una caducitat de 7 mesos. La presentació de la vacuna és en vials multidosis de 10 dosis de 0,5 ml. La pauta d'administració és de dues dosis per via intramuscular amb un interval de al menys 28 dies. Es destina a persones amb fragilitat, eminentment trasplantats en aquesta primera fase.