El Departament d'Epidemiologia i Salut Pública del Campus Manresa de la UVic-UCC va presentar ahir els resultats d'una macroenquesta que mostra que el 85% de joves de 12 a 18 anys necessita canvis en la seva alimentació i que el 6,5% menja de forma que es pot considerar, directament, poc saludable.

L'enquesta s'ha fet en el marc del projecte DESKCohort a 7.319 joves escolaritzats en 65 centres de la Catalunya Central, amb l'objectiu d'identificar els comportaments i les necessitats relacionades amb la salut, així com els factors que la determinen, en les persones joves d'aquest territori.

Dels enquestats, 2.679 cursen segon d'ESO, 2.690 són de quart d'ESO, 1.512 de segon de batxillerat i 438 de segon de cicles formatius de grau mitjà.

La jornada de presentació va comptar amb la participació de representants de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC, de la subdirecció de Drogodependències de la Generalitat, de la Xarxa Educativa LaceNet, de la Fundació Althaia i del Departament d'Epidemiologia i Salut Pública de la Fundació Universitària del Bages.

Segons l'enquesta, les noies s'alimenten millor però tenen pitjor estat d'ànim, salut autopercebuda i qualitat del son que els nois.

I si els nois realitzen una alimentació menys saludable que les noies, les noies fan menys activitat física que els nois. Un altre aspecte a tenir en compte és que com més alt és el curs, menys es compleixen els criteris d'activitat física que marca l'Organització Mundial de la Salut.

També alerta amb el fet que com més alt és curs, més augmenta el consum diari de tabac, i s'observa el percentatge més gran en les noies de cicle formatiu de grau superior.

Les noies tenen un consum de risc d'alcohol superior que els nois. Com més alt és el curs, més consum de risc d'alcohol i cànnabis. Els alumnes que fan un consum de risc de cànnabis són els de cicles formatius de grau mitjà.

L'ús problemàtic de pantalles i noves tecnologies s'observa de forma regular entre els cursos, i les noies mostren més problemes d'ús. Els límits d'ús del mòbil disminueixen a mesura que augmenta el curs, i els de 2n d'ESO són els que presenten més límits.

L'objectiu de l'estudi és monitoritzar la salut dels alumnes, planificar, implementar i avaluar accions relacionades amb la salut pública, i oferir informació i recursos als centres educatius de la Catalunya Central.