Compte enrere per 17 famílies que viuen a un bloc de pisos ocupat del carrer Bilbao de Manresa, un espai que la PAHC Bages va «alliberar» fa 3 anys i mig. L'Audiència Provincial de Barcelona ha ordenat el desallotjament en un termini màxim de 10 dies.

A l'habitatge hi viuen 41 persones, entre les quals 14 menors d'edat. Als baixos hi ha activitats socials com una escola popular, una d'alfabetització de dones i una escola de joves. Bona part dels veïns no tenen papers, amb la qual cosa no poden treballar legalment i tenen més difícil trobar opcions per sortir-se'n. A més la sentència ha condemnat els veïns a una multa de 8.500 euros que, en aquest de no satisfer, podria suposar un mes i mig de presó. La propietat de l'edifici és Nargam, un gran tenidor amb seu a Cornellà.

«És possiblement la situació més inaudita i perillosa que ens hem trobat mai», ha assegurat aquest dijous un dels portaveus de la PAHC, Berni Sorinas. Va insistir que és una «salvatjada que en plena pandèmia, en una situació d'emergència i una crisi econòmica i social» s'amenaci 41 persones a quedar-se sense sostre. Per això ha anunciat que la Plataforma «ho activarà tot per impedir-ho».

Mentrestant els veïns viuen amb por la situació, segons ha narrat una d'elles, Meriem Malki. Té dos fills de 7 i 9 anys. «Tenim por d'acabar al carrer». Al bloc de pisos «hi ha gent discapacitada, nens, persones sense papers i famílies monoparentals». Ha explicat que des del primer moment es va voler negociar amb Nargam un lloguer social però que ni tan sols els han escoltat, i que ara el més urgent és «guanyar temps».

A part de les accions judicials que es puguin dur a terme, la PAHC ha demanat a l'Ajuntament de Manresa i a la Generalitat que expropiï l'edifici i que els pisos passin a formar part del parc públic d'habitatge. També ha sol·licitat informes socioeconòmics de cadascuna de les famílies a Serveis Socials de l'Ajuntament, que s'hi ha avingut.

El bloc del carrer Bilbao xamfrà amb la carretera de Vic va ser ocupat fa 3 anys i mig. «Estava mort, abandonat i sense vida», ha dit Sorinas. La propietat va portar el cas per la via penal, però el jutjat de Manresa ho va desestimar. Nargam va presentar recurs i ara l'Audiència Provincial de Barcelona li ha donat la raó: desallotjament en 10 dies i multa de 8.500 euros.