L’Ajuntament de Manresa recomana a la ciutadania no plantar Polygala myrtifolia, una planta amb una flor de color púrpura que pertany al gènere Polygala i que és nativa de Sud-àfrica. El motiu és que aquesta espècie és font del bacteri Xylella fastidiosa, que provoca greus danys en diverses plantes cultivades, ornamentals i silvestres i que, en última instància, els pot arribar a causar la mort.

El consistori manresà fa seva una recomanació del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu evitar la introducció i la propagació de Xylella fastidiosa, ja que pot arribar a fer molt mal en cultius com l’olivera, l’ametller, la vinya o els cítrics, entre altres. Per aquest motiu, recomana no plantar-la en espais públics i àrees verdes dels municipis, tot i no estar prohibit per normativa.

Catalunya és un territori que està lliure del bacteri Xylella fastidiosa, però se’n pot trobar en algunes comunitats autònomes properes, com ara la Comunitat Valenciana o les Illes Balears, així com en altres estats membres (França i Itàlia).

Si es detecta la presència d’aquest bacteri en un territori, s’han de dur a terme mesures dràstiques d’erradicació, d’acord amb la normativa comunitària, concretament el Reglament (UE) 2020/2021 de 14 d’agost, produint greus perjudicis econòmics per als agricultors i els productors de material vegetal. Actualment no existeix cap tractament efectiu un cop es detecta en qualsevol de les plantes hostes a les que infecta.

La millor estratègia per evitar la introducció de la Xylella fastidiosa és la prevenció. Per això, és imprescindible que, a la que es tingui qualsevol sospita de la seva presència, es comuniqui immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP a través del correu electrònic ssv.daam@gencat.cat.

Podeu ampliar la informació sobre aquesta plaga en el següent enllaç.