Marxa lenta aquest diumenge a Manresa contra el model d'implantació de renovables a Catalunya. Una seixantena de vehicles, entre tractors i turismes, han alentit el trànsit des del Palau Firal fins a la zona esportiva del Congost. Un recorregut que han fet durant dues hores. Set col·lectius ecologistes s'han sumat a la iniciativa juntament amb Unió de Pagesos sota el lema "Renovables sí però així no". Des del sindicat han denunciat que el Decret llei 16/2019 permetria ocupar unes 2.250 hectàrees de sòl agrari al Bages en els pròxims 5 anys. "Són centrals fotovoltaiques amb un impacte a l'economia agrària i ambiental brutal", ha afirmat el coordinador comarcal d'UP a la comarca, Josep Guitart. "La d'avui és la primera batalla", ha avisat.

La protesta ha començat a les onze del matí d'aquest diumenge. El punt de trobada ha estat l'esplanada del Palau Firal de Manresa, on s'han aplegat una seixantena de vehicles, entre tractors i turismes. Sota el lema 'Renovables sí però així no", alguns dels vehicles participants també duien una fotografia del consell de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, de cap per avall i unes lletres que deien 'Les plaques a les teulades'.

I és que els convocants, set col·lectius ecologistes i també el sindicat d'Unió de Pagesos, denuncien que la classe política no està al seu costat i que s'han aprovat lleis que van en contra de la pagesia.

"S'omplen la boca en promoure els productes de proximitat, el km 0 i fixar la gent al món rural, però no s'ho creuen ni ells, és totalment al revés", es queixava aquest diumenge el coordinador comarcal d'Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart.

Segons el sindicat, amb l'actual normativa, a la comarca del Bages es podrien ocupar amb plaques solars unes 2.250 hectàrees de sòl agrari en els pròxims 5 anys. Unes instal·lacions que, segons Guitart, tindrien un "impacte brutal" al territori i fins i tot posarien en risc la viabilitat d'explotacions agrícoles i ramaderes. I en el cas de Catalunya, es podria arribar a ocupar una extensió de 70.000 hectàrees de terreny agrari productiu repartits en un màxim del 15% de sòl a cada municipi.

A més a més, denuncien que l'actual Decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables permet que les "macroempreses de fora i de l'Ibex 35 aterrin molt ràpid" al territori i denuncien que en els últims vuit mesos ja han estudiat tot Catalunya per implantar projectes i aprofitar ajuts d'Europa. Una situació que, segons Guitart, impedirà poder implantar models més sostenibles al territori, que apostin per l'autoconsum i per les teulades d'edificis ja construïts. "S'estan subhastant terrenys entre 10 i 15 vegades més del que pot pagar un pagès" i afegeix que "seran els primers i els que tindran les concessions de les línies".

L'inici d'una etapa de mobilitzacions

Per la seva banda, la coordinadora territorial d'Unió de Pagesos a les comarques centrals, Rosa Calsina, reivindica que un altre model és possible i que hi ha altres emplaçaments on poder instal·lar plaques i molins de vent fora de terrenys agrícoles, com ara teulades a polígons i terrenys degradats. I avisen que avui és una primera batalla i que continuaran mobilitzats a tot Catalunya fins que aconsegueixin "revertir" aquesta situació.

Pel que fa a la protesta, han fet una valoració molt positiva de participació, tenint en compte que aquest diumenge era un dia "complicat" per la previsió de pluges. Molts pagesos han hagut d'aparcar la mobilització per poder recollir el farratge a temps.

La marxa lenta ha transcorregut sense incidents durant dues hores pel centre de Manresa fins arribar a la zona esportiva del Congost, on s'ha llegit un manifest. S'ha comptat amb un dispositiu policial format per Policia Local i Mossos d'Esquadra durant tot el recorregut.

Més de 500 persones a Igualada

A l'Anoia també s'ha fet una marxa a peu i en bicicleta i amb tractors amb una desena de punts de partida, els indrets on es projecten els parcs fotovoltaics o eòlics. Procedents de diferents punts, han confluït a quarts d'una del migdia a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, on també s'ha llegit un manifest. En total s'han aplegat unes 500 persones i una quinzena de tractors.