Un dels eixos de treball importants de Càritas Manresaés l'acompanyament sociolaboral per aconseguir la millora de la qualitat de vida de les persones en situació d'exclusió social. Amb aquest objectiu, ha acompanyat diferents entitats manresanes per acollir-se a la línia ACOL del Programa Treball i Formació de la Generalitat de Catalunya, creat per afavorir la regularització de persones en situació irregular. Té per objectiu facilitar l'obtenció d'un permís de residència i treball per motiu d'arrelament social. Aquest programa, també reforça l'activitat de les entitats que s'hi acullen.

"Des del primer moment, vam valorar l'oportunitat que s'obria i vam treballar per poder-hi accedir i, sobretot, per donar-ho a conèixer a les entitats del territori que també se'n podrien beneficiar", han explicat fonts de l'entitat. El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), amb cofinançament del Fons Social Europeu, subvenciona els contractes de treball de 12 mesos de durada i les accions formatives a realitzar de forma obligatòria durant el contracte i dins de l'horari laboral.

Ha estat a través d'aquest programa que aquesta primavera han pogut començar a treballar 17 persones que han regularitzat la seva situació administrativa i passen a contribuir i a enriquir la vida de 10 entitats: Ampans (4 participants), Càritas Manresa (2 participants), Fundació Sant Andreu Salut (2 participants), Fundació Convent de Santa Clara (2 participants), Cooperativa per a la Masoveria Urbana (2 participants), Fundació La Xarranca-CAE (1 participant), Associació de Veïns de les Escodines (1 participant), Enginyeria Sense Fronteres (1 participants), FRESCOOP (1 participant) i Fundació EMI (1 participant).

Per les persones que han pogut entrar al programa, l'accés a una feina i per tant a ingressos econòmics estables, suposa un canvi radical a la seva situació.

La Llei d'estrangeria, una causa d'exclusió.

El projecte de formació i d'orientació sociolaboral de Càritas intenta donar resposta a les diverses situacions d'exclusió, posant al servei de la persona diferents eines i estratègies que ajudin a sortir d'aquesta situació de desigualtat, expliquen. Remarquen, alhora, que "hi ha un element clau i condicionant amb el qual topem cada dia, que és la Llei d'estrangeria perquè aconseguir la condició de persona amb permís de residència i treball és cada vegada més difícil, pels requisits que exigeix i per la lentitud exasperant en la tramitació. La Llei d'estrangeria, profundament discriminatòria, classifica les persones segons la seva situació administrativa (nacional, resident de llarga durada, resident temporal, irregular, indocumentat). Les situacions d'irregular o d'indocumentat bloquegen l'accés als drets socials i laborals, i no els permet tenir un contracte de treball ni permís de residència, i deixa en condicions d'absoluta precarietat a moltes persones que han sortit de casa seva buscant noves oportunitats i amb moltes ganes de contribuir a la societat de destí. Una part important de les participants dels programes de Càritas es troben vivint aquesta realitat. I sovint són persones formades, que la llei no permet aprofitar la seva experiència".

És per superar aquesta situació que el Programa Treball i Formació -ACOL de la Generalitat de Catalunya permet a persones migrades en situació irregular, que s'hi pugin acollir, l'obtenció del permís de residència temporal i poder subscriure un contracte de treball i realitzar una acció de formativa important per la seva inserció a la societat. Un cop assolit aquest primer any tan important amb l'impuls del programa ACOL, continua la necessitat de trobar un nou treball, per poder mantenir els permisos de treball i residència. És part d'un llarg recorregut de cinc anys en el que la llei d'estrangeria marca uns terminis i condicions molt estrictes que pesen sobre les persones.

Això fa molt necessària la implicació posterior de la ciutadania, les empreses i les entitats per donar feina almenys durant els mesos que la llei exigeix de tenir treballats.