El dia 1 de juny havien d’entrar en funcionament les fotomultes a l’àmbit de les Escodines entre la plaça de Sant Ignasi i el casal del barri per funcionar com a illa de vianants. L’Ajuntament, però,ha decidit ajornar-ho quinze dies, segons ha pogut saber aquest diari.

Rosa Arroyo i Fatima Tahari a la plaça de Sant Ignasi, ahir | MARTA PICH

La frenada de la posada en marxa de les fotomultes en la data que estava previst té a veure amb la queixa dels residents del barri que viuen als carrers Vell i Nou de Santa Clara, Barceloneta i Purgatori, que, com va explicar aquest diari (vegeu edició del 12 de maig), volen formar part de l’illa de vianants per poder-hi passar amb cotxe per arribar a casa seva sense haver de donar la volta que els suposaria no poder-ho fer passant per la plaça de Sant Ignasi, que és on hi ha la càmera, que actualment està tapada.

Comptar els guals

Segons els veïns, la intenció de l’Ajuntament és comptar els guals dels afectats per conèixer el volum de vehicles dels carrers que ara queden fora de l’àmbit i que en volen formar part i, en base a això, decidir. Tot plegat es va explicar en la trobada celebrada abans d’ahir al vespre al pati del Casal de les Escodines; una reunió prevista el 13 d’abril passat que es va ajornar per pluja.

En la trobada informativa van intervenir David Aaron López, regidor d’Urbanisme i Mobilitat; Queralt Torres, Cap de Secció de Mobilitat a l’Ajuntament; Carme Carrió, presidenta de l’Associació de Veïns de les Escodines, i alguns dels veïns presents. Un dels temes que es va posar damunt la taula va ser la possibilitat que el carrer del Doctor Llatjós, que ara té un sol sentit per anar del carrer de la Divina Pastora al Nou de Santa Clara, passi a ser de doble sentit, de manera que els cotxes que vagin al carrer del Purgatori i al de la Barceloneta hi puguin arribar més directament a base d’afegir algun altre canvi en la circulació actual. D’entrada, això suposaria poder tallar l’illa de vianants a l’alçada del carrer del Purgatori; ni al Casal de les Escodines -com preveu l’Ajuntament i està d’acord que es faci l’associació de veïns- ni al capdamunt del carrer Nou de Santa Clara, com demanen els veïns. Queda per veure.

L’Ajuntament va anunciar el 30 de març passat la decisió de convertir la plaça de Sant Ignasi i els carrers Escodines, Sant Bartomeu, Montserrat, Sant Antoni, Aiguader, plaça del Salt, i els passatges Juvells i Escodines, en una illa de vianants i de col·locar una càmera de fotomultes a la plaça de Sant Ignasi a imitació del sistema que ja funciona als carrers de Sobrerroca, a la plaça Gispert i a un tram del carrer d’Alfons XII. Donava resposta a la petició de l’associació de veïns del barri per reduir els 2.000 cotxes que es calcula hi poden arribar a passar ara de mitjana en un sol dia a 200.

Només podran circular pels carrers esmentats -amb l’autorització convenient que han pogut sol·licitar a l’Ajuntament amb aquests dos mesos de marge- les persones residents, titulars d’activitats i propietàries de guals. També s’hi podran fer operacions de càrrega i descàrrega en l’horari autoritzat i hi tindran el pas obert els vehicles de mobilitat reduïda, els d’emergències, els de serveis públics i els de trasllat de malalts.

La farmàcia i la botiga de queviures del barri ho posen en mans d’un advocat

Creuen que prohibir el pas dels vehicles acabarà de sentenciar un barri on «ja no hi ha comerç ni vianants»

Rosa Arroyo, titular de la farmàcia amb el mateix nom a la plaça de Sant Ignasi, i Fatima, filla de Said Tahari, propietari de la botiga de queviures que hi ha al carrer Escodines, no volen fotomultes al barri. Per aquest motiu, han posat el tema en mans d’un advocat, Toni Calvet, que ha demanat a l’Ajuntament la documentació que demostri que «tot el procés d’instal·lació és correcte i és legal», explica.

Arroyo i Tahari es queixen que es van assabentar dels plans de l’Ajuntament amb els «fets consumats, sense tenir temps per fer les al·legacions oportunes» perquè ningú, ni el consistori ni l’associació de veïns, no les va informar. «Quan van fer la roda de premsa [el 30 de març del 2021] la càmera ja hi era feia dies».

Arroyo comenta que, en el seu cas, «ens venen molts clients de fora, dels Comtals, de Sant Pau; molta gent gran» que, si no pot aturar el cotxe a prop del seu establiment, «anirà a un altre lloc». Pel que fa a la botiga de queviures, «molta gent hi carrega la compra i necessita el cotxe».

Destaquen que «una illa de vianants es fa per facilitar el pas dels vianants però és que aquí no hi ha vianants. Les cases estan buides, no hi ha comerç». Creuen que amb les fotomultes el que aconseguirà l’Ajuntament és acabar de «sentenciar el barri. Serà un barri desert i amb més delinqüència», vaticinen.

Les alternatives

Van demanar a l’Ajuntament que, com a mínim, la plaça de Sant Ignasi quedés fora de l’illa de vianants però «ens van dir que no». Calvet fa notar que una altra solució seria aplicar-hi el mateix sistema que al carrer Guimerà, on hi ha restringit el pas llevat dels cotxes autoritzats però no es multa a qui s’ho salta i, tot i així, hi ha molt menys trànsit, la qual cosa creuen que també s’aconseguiria a les Escodines. Apunta que, a banda d’una trobada amb el regidor de Mobilitat i la cap de servei, també es van reunir amb la Policia Local, que tampoc no els van donar cap solució.

La determinació que han pres, informa l’advocat, ha estat «presentar una instància el 28 d’abril demanant que se’ns doni trasllat de l’expedient administratiu per instal·lar la càmera». Per altra banda, el 12 de maig, va demanar «que se’ns doni la catalogació de l’illa de vianants de la plaça de Sant Ignasi, la resolució de l’alcaldia on es dona compte al ple de la corporació i la resolució de l’alcaldia que regula la circulació de vehicles autoritzats». Encara ho espera però està dins de termini. «Si veiem alguna presumpta irregularitat haurem de demanar la nul·litat i posar-nos en un contenciós administratiu, que no ho volem», apunta.