L’aprovació de línies d’ajuda dirigides a petits tenidors per incentivar que posin els pisos buits a lloguer social va donar peu a un fort debat, al ple de l’Ajuntament de Manresa celebrat dijous, entre govern i oposició sobre la manca d’habitatge social a la ciutat.

Tota l’oposició va recriminar al govern que hagués quedat part del pressupost de la regidoria d’Habitatge del 2020 sense executar, amb el problema majúscul que la manca de llars genera.

Tampoc es van posar d’acord sobre el vigent Pla d’Habitatge, desfasat per uns i ben aprofitable per altres. Ni sobre l’allau de desnonaments que es pot produir a la ciutat quan acabi la moratòria d’alçaments.

Mentre l’oposició recrimina inacció i incapacitat de revertir situacions greus, el govern defensa que es van fent passes endavant i en la bona direcció, com, per exemple, les mesures d’estímul perquè els propietaris de pisos buits els posin al mercat que s’aprovaven en aquell mateix ple.

El regidor d’Habitatge, Jamaa Mbarki, va dir que en els pròxims plens continuarien arribant accions de millora.

Després de Mbarki va parlar el Miguel Cerezo, de Ciutadans, que va dir que «no pot ser que quedi pressupost de la regidoria d’Habitatge sense executar» quan l’emergència habitacional és una xacra social de primer ordre. Va criticar que l’Incasòl tingui terrenys en venda quan el que hauria de fer és dedicar-los a habitatge social i va qualificar el Pla d’Habitatge de «desfasat».

Tot seguit, la regidora de Fem Manresa Roser Alegre va lamentar que s’hagi constatat «la inacció de l’equip de govern d’ERC i Junts en matèria d’habitatge».

Va dir que els 29.000 euros amb què es dotaven les accions que s’aprovaven d’ajuda a petits tenidors per incentivar que pisos buits siguin de lloguer social eren una «misèria» i va advertir que seguint aquesta línia d’actuació «no es reverteixen els dèficits» molt importants que hi ha en matèria d’habitatge i que arriben a ser «dramàtics».

Alegre va insistir que no podia ser que quedin per gastar diners destinats a habitatge i va qualificar el vigent Pla d’Habitatge de «desfasat i fora de lloc».

Felip González, del PSC, va dir que des del seu punt de vista «el Pla d’Habitatge no està desfasat; està per executar, que és diferent».

Va lamentar que l’Ajuntament vagi «tard en una situació molt greu» i va insistir en què la fi de la moratòria de desnonaments per la situació d’emergència sanitària farà que «després del 9 d’agost hi hagi molta gent que necessitarà un sostre».

Per tot plegat va reiterar la seva demanda al govern d’un pla de xoc per fer-hi front.

El regidor d’Habitatge, Jamaa Mbarki, va replicar al socialista que «si hi ha una situació de catàstrofe i tenim una quantitat brutal de gent sense habitatge serà pel Govern d’Espanya», perquè la retirada de la moratòria hauria de ser esgraonada. «Serà una catàstrofe però no per culpa de l’Ajuntament», va dir.

Pel que fa al Pla d’Habitatge, va afirmar que «l’any que ve el Pla d’Habitatge caduca i caldrà fer-ne un de nou».

Mbarki va explicar que els 29.000 euros eren un punt de partida i que si hi ha més necessitat de fons s’articularan, i va avançar que en els pròxims plens arribaran més mesures.

El regidor d’Habitatge va defensar que amb accions com les que es portaven a aprovació en el ple de dijous «fem comunitat i fem barri». Va voler deixar constància que el 73% d’habitatge buit que hi ha a Manresa és en mans de petits tenidors i no pas de bancs o immobiliàries.