Una quarantena de representants del món local es van reunir ahir a Terrassa per defensar la gestió pública de l’aigua. Municipis com Manresa, Vilafranca del Penedès, Barcelona, Girona i Sant Cugat del Vallès van escenificar la unió de forces per reclamar poder decidir des dels ajuntaments i altres ens locals el tipus de gestió del servei d’aigua més favorable per als seus ciutadans. Ahir a Terrassa es va denunciar especialment l’actitud d’Agbar, que, segons els reunits, sistemàticament impugna les decisions democràtiques dels municipis per recuperar la gestió directa, promovent tota mena de litigis. Van assegurar que treballaran per posar els interessos col·lectius de les localitats i els seus veïns «al davant dels beneficis econòmics».

Els representants municipals es van trobar en un punt emblemàtic de la ciutat de Terrassa, el dipòsit d’aigües de Can Boada. La trobada va ser una mostra de força dels líders locals, des d’alcaldes fins a presidents de consells comarcals d’arreu de Catalunya, que van voler posar de manifest les dificultats que s’han trobat a l’hora de voler fer el pas que fa més de dos anys va fer la ciutat amfitriona.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i president de CONGIAC (el consorci públic que aglutina sis empreses públiques abastadores de servei de l’aigua del país) va exigir que es respecti l’autonomia local: «No pot ser que una multinacional que no sabem de qui és ni a quins interessos respon porti, sistemàticament, a tribunals cada ajuntament que decideix, sobiranament, fer una gestió pública de l’aigua». Va recordar que arreu del món la gestió de l’aigua és pública en un 90%, mentre que a Catalunya només ho és en un 10%. Un paradigma que s’ha compromès a canviar desafiant l’estratègia de judicialització: «Ens hi trobaran dempeus, hem de ser valents prenent les mesures que facin falta perquè l’aigua no és un negoci».