Formar persones amb malalties mentals i que cobrin per realitzar tasques complementàries de suport en els equips assistencials és la base del projecte pioner de la UVic-UCC, Althaia i Osonament que ha estat guardonat amb un accèssit a un dels Premis Afectivo Efectivo, en la categoria de Projectes d’Universitats.

El treball va ser possible gràcies a una col·laboració de l’Obra Social “La Caixa “ i als equips assistencials de la Fundació Althaia i d’Osonament.

En aquesta setena edició dels premis, convocats pel Foro Premios Afectivo Efectivo, s’ha tornat a batre un rècord d’inscripcions rebudes (535) i de projectes acceptats (352).

El premi el van recollir el Dr. en psiquiatria Pere Bonet, director executiu de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC; Gemma Prat, doctora en psicologia d’Althaia i codirectora de la càtedra junt amb Salvador Simó, doctor en teràpia ocupacional, i Ruben del Río, terapeuta ocupacional d’Osonament i col·laborador del Grup de Recerca Salut Mental i Innovació Social.

El premi s’ha rebut pel projecte «Inserció laboral de persones amb malaltia mental: peer to peer» dissenyat en consonància amb el moviment d’ humanització de l’atenció en salut mental.

«De fet, el treball va significar apoderar les persones amb malaltia mental, formar a un grup de persones i, amb una remuneració econòmica, incloure a aquest grup de persones en tasques complementàries de suport en els equips assistencials», ha explicat Pere Bonet.

El projecte ha fet possible «passar de la formulació teòrica a la implementació de la pràctica assistencial d’acord amb les recomanacions del Mental Health Action Plan de la OMS i dels fonaments de la Recuperació en Salut Mental», ha subratllat Bonet.

Segons aquests fonaments, la persona construeix el seu projecte de vida, l’enfocament terapèutic s’allunya de la patologia, malalties i símptomes i posa el focus en la salut, la força i el benestar.