Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets del Col·lectiu LGTBI que se celebra el pròxim 28 de juny, es posarà en funcionament a Manresa l’anomenada Unitat de Trànsit. Neix per atendre en tot allò que faci falta a les persones transsexuals en la transició d’un gènere cap a un altre, cap el gènere sentit. És previst que el primer any de servei presti atenció a una quarantena de persones, segons les estimacions del departament de Salut, i que suposi un salt endavant en l’atenció sanitària a la diversitat de gènere.

Els darrers tres anys un centenar de persones de la Regió Sanitària de la Catalunya central, l’àrea que abastarà la nova unitat, s’han tractat a Barcelona. Ara ho podran fer a Manresa, que serà la quarta ciutat de Catalunya amb un servei d’aquest tipus.

Es va presentar ahir al CAP Bages, que és on s’instal·larà. Concretament a la tercera planta de l’edifici, on hi ha el servei de la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que presten l’ICS i la Fundació Althaia, que també es faran càrrec de la nova unitat. 

Rellevància

Es va voler donar rellevància a l’acte. Una mostra d’això és que hi van assistir l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya central, Teresa Sabater; la gerent de l’Institut Català de la Salut, Anna Forcada; el Director Assistencial d’Althaia, Ignasi Carrasco; la coordinadora de l’ASSIR, Mònica Mora; a més a més de les regidores de l’Ajuntament de Manresa Cristina Cruz i Mercè Tarragó, i responsables de Salut a les comarques centrals. 

No caldrà derivació del metge de família per anar a la nova unitat, va explicar Forcada. «L’accés serà obert, senzill, simple i fàcil a través d’un correu electrònic». Es podrà demanar cita a transit.cc.ics@gencat.cat. Un professional d’atenció ciutadana derivarà la sol·licitud al professional més adequat segons la necessitat que s’exposin «Depenent de la demanda de l’usuari el guiarem cap a un professional o cap a un altre. Depèn de cada cas», va explicar la coordinadora de l’ASSIR, Mònica Mora. L’equip el formen ginecòlegs, llevadores, psicòlegs, treballadores socials i administratius, que s’ha format . 

Diversitat sexual i de gènere

El personal ja s’ha format «hi ho continuarem fent», segons Mora, «perquè hi ha una diversitat sexual i de gènere, i nosaltres, com a professionals sanitaris som els primers que hem de donar qualitat i acompanyament a totes aquestes persones perquè se sentin integrades i no etiquetades».

A partir de la cita se li farà l’acompanyament que necessiti, que pot ser psicològic, mèdic o social. També a les famílies. En el moment que faci falta un tractament quirúrgic per fer efectiva la transició de gènere es derivarà altra volta a Barcelona perquè a Catalunya hi ha una llista única per aquest tipus d’intervencions. Per l’especialització que es requereix, només es fan a Bellvitge, al Trias i Pujol i a l’Hospital Clínic.

Una altra de la funcions de la unitat és l’elaboració d’informes mèdics i psicològics, establerts per llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe sentit en el DNI, tota mena de documents d’identificació i informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el gènere sentit, no amb el que va néixer.

La unitat ha estat llargament reivindicada pel col·lectiu transsexual i LGTBI de les comarques centrals, que fins i tot ha organitzat concentracions per exigir-lo. S’havia d’haver posat en marxa fa tres anys, però «les circumstàncies no ens han acompanyat», va assegurar Teresa Sabater. Va recordar que l’objectiu de Salut és que hi hagi una unitat a cada regió sanitària, i que el model d’atenció a les persones trans «pretén acompanyar-los en tot aquest procés amb respecte i sense prejudicis».

Implicació de Primària

Foracada va assegurar que l’equip d’Althaia i de l’ICS que gestionarà el servei és multidisciplinari, i «tots treballaran de forma conjunta per donar una atenció complerta a les persones». Va destacar que no es tracta tan sols d’un projecte centralitzat exclusivament a l’ASSIR, sinó que professionals de Primària dels CAP també han rebut formació al respecte. «A la unitat es fa un seguiment molt intensiu els primers 12 o 18 mesos. Però després, quan es van normalitzant els tractaments, el seguiment es pot fer molt més proper» ja des dels centres de primària respectius. El projecte, per tant, també és de tots els Centres d’Atenció Primària de la regió sanitària, va insistir Forcada.

Per part de la Fundació Althaia, Ignasi Carrasco va destacar que el treball col·laboratiu entre Althaia i l’ICS -que gestionaran el servei igual que fan amb l’ASSIR- «amb el lideratge del Servei Català de la Salut» és un «exemple de la comarca per oferir els millors serveis de salut». També va posar en valor els equips multidisciplinari especialitzat, com el que hi haurà a la nova unitat. «Avui la majoria dels problemes de salut no es poden tractar des d’una sola disciplina, i requereixen el treball col·laboratiu de diferents professionals. Dóna més valor i les persones reben una atenció adequada». Carrasco va ressaltar, així mateix, «l’esforç dels professionals» per formar-se i especialitzar-se en aquesta matèria. «S’han format a nivell teòric i pràctic per donar una resposta des del màxim rigor i qualitat».

Ciutat diversa i plural

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va subratllat durant la presentació de la nova unitat que la seva posada en marxa és «un pas més cap el ple reconeixement» d’un col·lectiu com les persones trans i també LGTBI. «Som una ciutat diversa i plural, on tots i totes hem de tenir les mateixes oportunitats». Segons Aloy, l’obertura d’aquest nou servei «és un pas més en aquest camí cap a la igualtat de totes les persones.

També va assegurar que referma la capitalitat de Manresa, i va aprofitar l’ocasió per reivindicar que el govern central aprovi «una llei trans a escala estatal que reconegui i garanteixi de manera integral i efectiva els drets d’aquest col·lectiu.

A més a més de l’acompanyament a les persones trans i de les seves famílies, la unitat també promourà accions de sensibilització a professionals sanitaris i a instituts i escoles.