«És una punxada, però no és que faci molt mal». El manresà Pere Rufas, de 12 anys, va rebre ahir la primera dosi de la vacuna contra la covid al centre de vacunació del Palau Firal de Manresa. Va ser el mateix dia que es va obrir la vacunació a la franja dels 12 als 15 anys. Igual que el Pere, l’Isaac, l’Adrià, la Sara o l’Elna, també van ser dels primers a qui es va subministrar el medicament. Estaven nerviosos, van confessar poc abans d’entrar als boxs, però al cap i a la fi va ser això, «només una punxada» que tots van assegurar que els hi havia fet menys mal del que es pensaven. Van rebre la primera dosi de la Pfizer. Els joves rebran Pfizer o Moderna.

A les comarques centrals hi ha uns 20.000 joves d’entre 12 i 15 anys que ja poden demanar dia i hora per vacunar-se. Al conjunt de Catalunya són 300.000. S’ha obert a aquesta franja perquè hi ha medicament i hores suficients per dispensar-ho, no perquè «estiguem altíssimament preocupats perquè puguin emmalaltir», va assegurar ahir al mateix Palau Firal un dels coordinadors de la vacunació de Salut, Pere Martí. «No és el cas. Normalment les persones d’aquesta edat no tenen grans efectes encara que agafin la covid. S’ha obert perquè tenim capacitat i perquè es podia». 

També hi ha en perspectiva l’inici del nou curs escolar. Molts dels joves d’entre 12 i 15 anys començaran els estudis el setembre amb la pauta completa si es comencen a vacunar ara. 

Amb tranquil·litat

És el que creu la Núria, mare de l’Elna Santasusagna, de 12 anys i de Cardona. «Començaran l’escola i s’evitaran confinaments», pensa. A més a més subratlla que farà més fàcil i còmodes les trobades familiars. «N’hem fet, però amb moltes precaucions i sense els petons i les abraçades que tant necessiten. Vulguis o no vulguis la vacuna et dona més tranquil·litat».

L’Elna estava ahir doblement nerviosa. Per la vacuna en sí i per l’expectació mediàtica que va generar pel fet de ser una de les primeres de la seva franja d’edat a rebre el fàrmac. Un cop vacunada, ja més tranquil·la, va assegurar que les vacunes i les punxades en general sempre li han fet una mica de por, però «m’ha fet menys mal del que m’esperava». Va dir que la vacuna és la solució a la pandèmia, però «ens en podríem sortir millor» si la gent respectés més les regles i les mesures de seguretat sanitàries.

Sara Roca té 13 anys i és de Puig-reig. Un cop amb la vacuna va explicar que estava una mica nerviosa. «Me l’he posada perquè els de la meva edat i també de més grans, són els que ara tenen més covid. Trobo que me l’havia de posar». A Isaac Vilajosana, de 13 anys, també el van punxar. Hi havia una mica de nervis, va comentar. «Cada vegada que et punxen estàs nerviós, i ara per una pandèmia mundial... Estic content que per fi m’hagi començat a immunitzar».

Sense pors

Els germans Pere i Adrià Rufas, de 12 i 15 anys, també van passar pels boxs de vacunació. «Bé, ha sigut una punxada, però no és que faci molt mal», va comentar el Pere. Per la seva part l’Adrià va afirmar que no s’havia posat nerviós. «La família s’ha vacunat i els hi ha anat bé. No tenia por, la veritat». 

El ritme de vacunació al Palau Firal i al conjunt de Catalunya en general ha baixat. «No és el de fa un mes», va afirmar ahir Martí. Si setmanes enrere l’oferta s’esgotava en hores, ara és a l’inrevés. Segons va anunciar Salut, ahir hi havia 83.689 cites disponibles per vacunar-se, 59.000 de les quals per a primeres dosis. 

La convocatòria per administrar el fàrmac a joves de 12 a 15 anys podria fer que s’animés. «Cada vegada que hem obert una franja hi ha hagut molt bona resposta. Al mateix temps hem de continuar treballant perquè la resta de franges es vacunin». Va assegurar, també, paral·lelament a l’activitat al centre de vacunació, Atenció Primària està fent una tasca de rastreig per localitzar persones que no s’han vacunat. «Val més vacunar-se tard que no fer-ho», va dir. 

També l’adjunta a direcció del Servei d’Atenció Primària del Bages, Berguedà i Moianès, Ester Vila, va remarcar que ahir havien notat un lleuger increment de la demanda, tot i que encara és d’hora per saber si respon a l’obertura de la nova convocatòria.

Cap problema per aparcar

Ahir a mig matí hi havia força moviment al Palau Firal i sobretot molta gent jove, però sense la intensitat de, per exemple, principis de juliol. A l’exterior no hi havia problemes per aparcar i les cues per registrar-se avançaven de forma àgil. Per això «volem insistir que el mes d’agost es pot aprofitar igual que un altre», va assegurar Martí.  

Per la seva part Vila va recordar que no es pot rebre la primera dosi en un lloc i la segona en un altre com al lloc d’estiueig. Les dues dosis s’han d’administrar en un mateix punt. Segons Martí, «Tenim casos de gent que s’ha vacunat amb tota normalitat abans de marxar de vacances, i que el dia que els hi toca completar la pauta venen, es vacunen i continuen les vacances. Una altra cosa és que estiguis a Jamaica. Llavors ho has de preveure».

A la regió sanitària central el percentatge de persones vacunades és molt semblant a la del conjunt de Catalunya. A partir dels 16 anys un 72 % de la població té la primera dosi, i un 58 % la pauta completa. Una consideració els joves de 12 anys que es vulguin vacunar els han d’haver complert ja. 

Adrià Rufas ha rebut la vacuna aquest dimecres matí al Palau Firal de Manresa Alex Guerrero