L’Ajuntament de Manresa ha rebut 11 ofertes per fer les obres del tram sud de l’avinguda dels Països Catalans, la que connectarà la carretera de Viladordis amb el polígon del Trullols. Aquesta setmana es va acabar el termini del concurs públic. El projecte té un pressupost d’un milió d’euros i s’ha d’executar en 10 mesos un cop comencin els treballs.

El nou tram completarà el que ja s’està construint entre la mateixa carretera de Viladordis i la rotonda de Prat de la Riba, a la Pujada Roja. En aquest cas amb un cost de 4,5 milions, dels quals la Generalitat n’aporta el 60 % i la resta l’assumeix l’Ajuntament i, sobretot, Aigües de Manresa, que hi ha de fer un col·lector nou. Les afectacions en la circulació que aquests dies hi ha a la mateixa rotonda Prat de la Riba formen part d’aquest projecte.

Una ronda interior

D’aquesta forma Manresa tindrà com una mena de ronda interna que farà possible descarregar de trànsit el nucli urbà, sobretot a la Sagrada Família i a la Font dels Capellans. Serà una alternativa al carrer de Sant Cristòfol i fins i tot a la mateixa carretera de Vic. Anirà de la ronda de Manresa de la C-55 a Prat de la Riba passant pel polígon dels Trullols. Actualment l’única alternativa que hi ha per anar dels Trullols al nucli urbà o al centre de la ciutat és la mateixa ronda de Manresa, el carrer de Sant Cristòfol o bé a l’entorn de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Les obres, a la tardor

A partir d’ara l’Ajuntament ha de valorar les 11 propostes. Han hagut de presentar la corresponent documentació administrativa, les propostes tècniques i l’oferta econòmica. Aquesta setmana s’han obert les pliques i s’estudia cas per cas, procés que durarà fins al setembre. L’adjudicació definitiva i l’inici d’obres es preveu cap a final d’octubre o a principi de novembre. La previsió inicial era fer-ho a final d’estiu.

Precisament a l’octubre ha de quedar enllestit el primer tram de l’avinguda, el de la carretera de Viladordis amb Prat de la Riba. D’aquesta manera pràcticament s’encavalcaria una obra i l’altra. L’Ajuntament ha reservat una partida de 700.000 euros als pressupostos d’aquest any per garantir l’inici dels treballs. La resta seran inclosos en els pressupostos de l’any vinent.

Un carril de circulació en cada sentit en un nou tram quefa poc més de 400 metres

El tram sud de l’avinguda dels Països Catalans passarà per terrenys que actualment són erms o destinats al conreu agrícola de regadiu. Tindrà un carril de circulació en cada sentit i anirà a espetegar al carrer de Caietà Mensa, al costat del Decatlhon. D’aquí continuarà l’avinguda com fins ara.

Són 420 metres de longitud. 250 d’aquests i 170 a la vorera que s’haurà de fer al tram ja existent, davant del Decatlhon, fins arribar a l’encreuament amb el carrer de Joan Fuster. Actualment només hi ha vorera a la banda dreta en sentit baixada.

L’amplada d’aquesta part nova de l’avinguda serà de 15,5 metres repartits entre els dos carrils de circulació seguint el mateix esquema del tram que actualment ja s’està construint, la vorera i i una franja d’aparcament. La vorera serà arbrada.

La previsió és que més endavant arribi a tenir dos carrils en cada sentit de circulació. Seria semblant a l’actual avinguda Universitària. Aquest projecte, però, no té data.