Manresa celebrarà aquest 2021 un acte de la Diada de l'11 de setembre molt similar al de l'any passat, adaptat a les mesures en vigor amb motiu de la covid-19, segons l'Ajuntament. Com és habitual, tindrà lloc dissabte, a les 11 del matí, a la plaça Onze de Setembre, el parlament anirà a càrrec de la infermera i escriptora Pilar Duocastella Selvas i a l'ofrena floral hi participaran 51 entitats.

Per evitar aglomeracions i garantir el manteniment de la distància física, el consistori ha dibuixat un espai per a 175 cadires que estarà delimitat amb tanques. Ocuparà la part de la plaça que mira cap a la Bonavista (on es realitzen les ofrenes florals), així com part del passeig Pere III i de les seves calçades laterals, fins a l’alçada del número 75 (just abans d’arribar a la cafeteria Atenes). L’accés a dins del recinte serà controlat. Caldrà dur mascareta i hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic.

Presidit per l'estelada

Per acord de Ple de 18 de juliol de 2013 i pel fet que Manresa forma part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’acte estarà presidit per una bandera estelada. El conduirà la periodista Montserrat Morera Pedreño, de Manresadiari.cat, i comptarà amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de membres de la corporació municipal; de la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Rosa Vestit i Villegas; i la vicepresidenta segona del Consell Comarcal del Bages, Eulàlia Sardà Bonvehí, així com d’altres autoritats.

L’acte s’iniciarà amb el Ball d’Homenatge a la Diada de Catalunya, a càrrec de Sònia Serra Vila, de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages. A continuació hi haurà la intervenció de la infermera i escriptora Pilar Duocastella Selvas —encarregada, enguany, de glossar la significació de la Diada— i el parlament de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia. Seguidament es farà l’ofrena floral de l’Ajuntament, dels grups municipals i de les institucions públiques.

La Capella de la Música de la Seu cantarà l'Himne Nacional

Un cop feta l’ofrena, i seguint el format dels altres anys, seria el torn de les corals manresanes, que oferirien el Cant de l’Himne Nacional de Catalunya. Abans de la pandèmia, els cantaires de les diferents corals de Manresa (Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà) cantaven junts dirigits per un dels directors, que cada any canviava seguint un ordre rotatori. El protocol covid impedeix com l’any passat la barreja de corals, motiu pel qual s’ha optat perquè sigui només una coral –en aquest cas la que li tocava dirigir-, la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana Pintó, la que ofereixi el cant.

Dos representants de 51 entitats faran les ofrenes

Tot seguit, serà el torn de l’ofrena floral de les 51 entitats inscrites fins avui, que en aquesta ocasió es farà amb un màxim de dos representants per entitat i que es tancarà amb l’ofrena que faran la Pubilla i l’Hereu de Manresa 2021 i Hereu de la Catalunya Central 2021.

Per cloure l’acte, la colla sardanista Dintre del Bosc ballarà una sardana d’exhibició “Sota el sol de Catalunya” de Jaume Bonaterra i Dabau, sense que el públic s’hi pugui sumar.