El Centre d’Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés, el Casal de l’Església, Justícia i Pau i l’Associació de Veïns de les Escodines organitzen aquest dissabte la cinquena edició de la Jornada Joan Vilar Costa, que inclourà la inauguració d'una placa a la seva casa natal, al carrer Vell de Santa Clara, número 16.  

La jornada començarà a 2/4 de 10 del matí al Casal de les Escodines i és gratuïta i oberta a tothom però amb l’aforament limitat, de manera que cal avisar prèviament a les entitats organitzadores.

A les 10 del matí, Joan Manuel Tresserras, professor de la UAB, parlarà d’El periodisme i el compromís social. A les 11, es farà una pausa-cafè i, a 2/4 de 12, el superior del Santuari de la Cova, Lluís Magriñà, parlarà de Lluís Espinal i el periodisme compromès. Finalment, a la 1 del migdia, es farà la inauguració de la placa.

Joan Vilar Costa (1869-1962) va ser escriptor, jesuïta i bibliotecari de l’Institut Bíblic Pontifici de Roma. Durant la Guerra Civil va treballar al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. Va publicar Montserrat el 1938, una rèplica a la carta col·lectiva dels bisbes espanyols de suport a La Cruzada; Als Catalans (1944), on propugnava eleccions lliures i la reconstrucció nacional catalana, i Lletres Catalanes (1946), un programa de reorganització de Catalunya i de l’Església Catalana (Font: Memoria.cat). Es va exiliar a França i allà es va dedicar a ajudar a exiliats republicans.

A la jornada es retrà homenatge al jesuïta Lluís Espinal Lucho, assassinat a Bolívia el 1980.