El Club Social Mosaic ha inaugurat aquest migdia la remodelació de l'espai que l'acull amb un acte en què s’ha volgut donar protagonisme a les persones que en formen part, amb actuacions de teatre, entrevistes i una rifa solidària. En finalitzar, s’ha fet l’obertura de portes de les instal·lacions, que han estat reformades i moblades de nou al llarg dels darrers mesos. La reforma ha consistit en la millora de la climatització i l’accessibilitat, i també s’ha adequat l’espai amb nou mobiliari. Com a cloenda, les persones participants del Club Social han fet un dinar comunitari. L’acte ha estat conduit per les persones que formen part del programa de ràdio “Tocats de Ràdio”.

Mosaic és una iniciativa del territori impulsada per la Fundació Germà Tomàs Canet, la Fundació Althaia, les Germanes Dominiques del Convent de Santa Clara, l’Ajuntament de Manresa i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu per donar resposta a les necessitats sociolaborals de persones amb problemes de salut mental, addiccions i altres col·lectius en risc d’exclusió que es troben dins l’àrea d’influència de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia, a la Catalunya Central.

Les seves dues principals línies de treball són el Programa d’Inclusió Social i Comunitària, que es va iniciar l’any 2006 amb l’obertura del Club Social Mosaic; i el Programa Laboral, que dona suport a persones que estan en procés de recerca i/o manteniment d’un lloc de treball.

L’any 2020 Mosaic va atendre directament 478 persones, però en va beneficiar de manera indirecta prop de 2.400 més.

Generar vincles amb l’entorn

El Club Social treballa per afavorir que les persones ateses generin vincles amb el seu entorn, de manera que s’aconsegueixi una millora del seu sentiment d’identitat i pertinença a la comunitat i un enfortiment de la seva autonomia personal. Les activitats que s’organitzen dins del Club Social busquen millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental mitjançant la socialització, la gestió autònoma del temps de lleure i la participació activa a la comunitat.

 L’any 2020, tot i la pandèmia, 177 persones van fer ús del Club Social Mosaic, amb un total de 37 activitats diferents. La majoria dels usuaris tenen entre 40 i 60 anys i la principal via d’accés és a través del Centre de Salut Mental d’Adults d’Althaia.