Manresa se situa de forma persistent com la ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb major risc de rebrot. Segons les dades aportades ahir pel Departament de Salut de la Generalitat, triplica l’índex que tenia la setmana passada i quadruplica la mitjana catalana amb 247 punts. La capital del Bages ja era fa set dies la ciutat gran del país amb un índex més elevat. La setmana del 21 de setembre hi va haver un parèntesi i va baixar fins a la cinquena en aquest índex de seguiment de l’epidèmia després de Lleida, Girona, Mataró i Mollet. Però el 13 de setembre ja presentava els valors més elevats de les ciutats amb les quals s’emmiralla.

Un altre fet a tenir en compte és que, avui dimarts, la mitjana catalana de risc de rebrot és de 64 punts mentre que a la capital del Bages aquest indicador és de 247. A més, la setmana passada era de 95 punts, així que, com s'ha dit, s'ha triplicat els darrers set dies. Mentre la setmana passada la mitjana catalana era de 58 punts i l'índex de Manresa era de 98.

Una altra mala notícia és que es trenca la tendència a la disminució de nous casos confirmats per PCR o test d'antígens. Mentre que la setmana passada i les precedents cada cop n'hi havia menys, ara la situació ha canviat i si del 18 al 24 de setembre van aflorar 30 casos nous a la ciutat, la següent, del 25 de setembre a l'1 d'octubre, van ser gairebé el doble, 58. Manresa també és avui la ciutat gran catalana amb més incidència acumulada a 14 dies de la malaltia, amb un índex de 109.

Pel que fa a la velocitat de transmissió del virus ahir Manresa és la tercera ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb un índex de 2,23, el que vol dir que cada infectat transmet el virus a dues persones més. Amb aquest índex superior al de Manresa hi ha Mollet del Vallès (2,35) i Vilanova i la Geltrú (3,43).

El brot de coronavirus amb 60 positius, el més important durant l'actual curs escolar al Berguedà, que va fer confinar 252 alumnes i 7 professors de l'Escola La Xarxa de Berga, es reflecteix clarament a les dades i situa el Berguedà com la comarca catalana amb més risc de rebrot i un índex de 888.

Des del dia 23 de setembre, que presentava un risc de rebrot de 113 punts, fins als 954 del 30 de setembre, l'índex es va disparar i la normalitat va tornant al centre Berguedà malgrat que l'indicador fet públic avui per Salut de 888 punts continua molt alt. Corresponia al dia 1 d'octubre.

Al Berguedà els nous positius han passat en tres setmanes de 35 a 41 i 87. A l'Anoia el risc de rebrot és avui de 53 punts i la velocitat de contagi de 0,95; al Bages, 124 i 0,93; a la Cerdanya, 184 i 1,92; al Solsonès, 77 i 1,71, i no hi ha casos comptabilitzats al Moianès.