L’esmorzar és el primer àpat del dia i és decisiu per adquirir l’energia necessària per començar la jornada escolar, per la qual cosa té un valor fonamental, i encara més en períodes de creixement i d’aprenentatge com l’adolescència. Tot i així, un alt percentatge dels menors, el 19% de les noies i el 13% dels nois, no esmorzen. Així conclou un estudi fet per expertes dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Un estudi de la UOC i la UVic-UCC diu que 2 de cada 10 noies no esmorzen

«En el nostre estudi s’han constatat desigualtats socioeconòmiques i de gènere en el consum de l’esmorzar entre adolescents. El risc de saltar-se l’esmorzar va resultar el 30% més alt en les noies i el 28% més alt en els nois de posició socioeconòmica més desfavorida, en comparació amb els de la posició socioeconòmica més alta», apunta Laura Esquius, una de les autores principals d’aquest estudi, juntament amb personal investigador del grup de recerca FoodLab de la UOC, Alicia Aguilar Martínez i Anna Bach Faig, i del grup GRESP de la UVic-UCC, Marina Bosque Prous, Helena González Casals, Ester Colillas Malet i Albert Espelt.

En aquest treball es van analitzar dades de més de 7.000 adolescents participants del projecte DESKcohort, basat en una enquesta sobre aspectes socials, d’educació, de salut i de comportaments de salut. L’estudi forma part d’un monogràfic especial sobre l’esmorzar i els seus beneficis, publicat a la revista científica Nutrients, les editores del qual han estat les professores dels Estudis Ciències de la Salut de la UOC Alicia Aguilar Martínez i Anna Bach Faig.

Els riscos de no esmorzar 

L’esmorzar és fonamental en l’equilibri energètic i la regulació de la dieta, per la qual cosa es considera un component important d’una dieta saludable. A més, l’esmorzar també s’ha associat a efectes positius en el desenvolupament cognitiu i a una millora del rendiment escolar en la infantesa, per la qual cosa és fonamental durant l’adolescència. «És una etapa especialment important per consolidar estils de vida saludables i establir patrons de salut que es perpetuïn en l’edat adulta», recalca Bach.

En concret, saltar-se l’esmorzar en la infantesa i l’adolescència podria ser un predictor de comportaments d’estils de vida poc saludables i s’ha relacionat amb el sobrepès, l’obesitat i les malalties metabòliques. La disminució de la ingesta energètica i de nutrients pot incrementar el risc de dèficits nutricionals. Per contra, l’esmorzar s’ha associat a efectes positius en el desenvolupament cognitiu i a una millora del rendiment escolar. 

«Hi ha una associació entre saltar-se l’esmorzar i un baix rendiment acadèmic. En tots dos sexes, hi va haver un augment important en el risc de saltar-se l’esmorzar per als adolescents amb qualificacions mitjanes i baixes, en comparació amb els que tenien bones qualificacions», explica Alicia Aguilar. Aquesta investigadora afirma que no esmorzar per poder dormir més estona o per falta de temps també pot reflectir altres factors de risc superposats que afavoreixen un estil de vida més desorganitzat i, en conseqüència, amb un risc més elevat per a la salut i el rendiment acadèmic.

Recomanacions adaptades

Segons les autores, per evitar aquest tipus de desigualtats i contribuir a mantenir una alimentació saludable en aquestes edats, les polítiques públiques s’haurien d’adaptar a la situació socioeconòmica de cada família i tenir en compte una perspectiva de gènere. 

En tot cas, com a recomanació general per a l’esmorzar, s’ha d’evitar el consum d’aliments processats i ultraprocessats, i s’ha de consumir aliments frescos basats en el patró de la dieta mediterrània, com ara la fruita, la fruita seca, els cereals integrals i els lactis fermentats.

«Les estratègies per promoure el consum d’esmorzars saludables entre les persones adolescents han de ser d’índole diversa. Poden ser polítiques comunitàries o accions d’educació nutricional adreçades als escolars i les famílies», explica Esquius.

Inauguració del curs amb la consellera Geis

Dimecres, la UVic-UCC celebrarà l’acte acadèmic d’inauguració del curs a les 12 del migdia a la sala d’actes de la FUB. El presidirà el rector, Josep-Eladi Baños, acompanyat de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, de l’alcalde de Manresa i president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages, Marc Aloy, de l’alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, i de la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata. Durant la cerimònia es farà el lliurament de la Medalla institucional de la UVic-UCC a la Fundació Ampans per la seva llarga trajectòria de col·laboració amb la Universitat a partir d’iniciatives que posen en relleu objectius compartits de treball per al desenvolupament humà, social i professional de les persones, amb independència de les seves capacitats de partida.

En el transcurs de l’acte es projectarà la videomemòria del curs anterior i Antoni Tort, director de l’Escola de Doctorat, impartirà la lliçó inaugural titulada «Estudis de doctorat. Notes per a un aniversari», amb la qual farà referència al desè aniversari de l’Escola de Doctorat, que es commemora aquest any.