La Fundació Althaia de Manresa ha rebut la distinció de millor hospital espanyol general i de referència en la categoria de «Patologies de la dona». És el segon any consecutiu que els premis BSH, Best Spanish Hospitals Awards, reconeixen la institució manresana i l'Hospital de Sant Joan de Déu. El veredicte es va donar a conèixer en una cerimònia que es va celebrar a Sevilla.

122 hospitals públics i privats, un 16 % més que la passada edició, han participat en el guardó de BSH. En la categoria que ha estat premiada Althaia, la fundació ha estat comparada amb 30 altres hospitals de referència d’arreu de l’estat espanyol. La segona i tercera posició han estat pel Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital del Mar, respectivament.

En la categoria «Patologies de la dona» s’han analitzat diferents processos de gestió clínica referents als parts i les intervencions quirúrgiques dels càncers de mama i úter, així com el prolapse genital i la displàsia de coll uterí, vagina i vulva.

Diferents variables a tenir en compte

Els paràmetres que s’han tingut en compte i que s’han comparat entre els diferents centres participants han estat els índexs d’estada mitjana, de cirurgia sense ingrés, de complicacions intrahospitalàries, de reingressos urgents clínicament relacionats, de mortalitat i de cesàries en parts no complicats.

Segons la fundació sanitària i assistencial, aquests bons resultats són un reflex de la qualitat de l’atenció que presta la institució a les malalties que poden patir les dones. Entre els paràmetres avaluats destaca l’estada mitjana, cosa que significa que les pacients poden tornar abans i començar més aviat el procés de convalescència, i la taxa de cirurgia major ambulatòria, que evita l’ingrés, amb els avantatges que això suposa per a la pacient.

L’atenció als diferents processos analitzats en el guardó està liderada pel servei de Ginecologia i Obstetrícia en col·laboració amb els serveis de Cirurgia general i Cirurgia plàstica. El reconeixement valora aquest abordatge multidisciplinari, en el qual també hi ha implicat l’equip d’infermeria i els serveis d’Anestèsia i reanimació. Això permet assolir amb èxit els indicadors de qualitat que es defineixen en el guardó lliurat. S'analitzen més de 250 indicadors d'eficiència, adequació i qualitat assistencial.

Els guardons s’han estructurat en deu categories i sis grups d’hospitals, tenint en compte els processos clínics més habituals en cada grup d’hospitals. En cada un dels centres s’ha mesurat la seva eficiència i qualitat assistencials, sota paràmetres metodològics validats per la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA), que col·labora amb els premis BSH. Cada categoria s’ha dividit en hospitals privats i públics i, entre els públics, s’ha diferenciat entre Alta tecnologia, Generals i de referència –en el qual hi ha Althaia–, i Bàsics i comarcals. Amb 29 centres reconeguts, Catalunya ha estat la comunitat més premiada.

L’objectiu dels premis és ajudar a optimitzar la gestió sanitària i a qualitat assistencial. Segons Althaia, una de les singularitats dels Premis BSH es basa en el fet que tots els participants podran disposar d'informació útil per seguir millorant els seus resultats a partir de la identificació dels seus paràmetres de millora específics. Els centres com Althaia rebran informació detallada de les metodologies utilitzades i del posicionament dels seus resultats en totes les categories analitzades, cosa que permetrà seguir treballant en aquesta millora dels resultats.

Els hospitals de Berga i Martorell també han rebut distincions als premis BSH.