Des de fa 532 anys la Confraria de la Puríssima organitza els actes de celebració de la Festa de la Puríssima a la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa i, enguany, ha programat conjuntament amb la gestió de la Seu i els Amics de la Seu un programa d'actes adaptat a la situació sanitària actual. Són els següents:

  • De dilluns 29 de novembre a dimarts 7 de desembre a la Capella de la Puríssima situada al claustre de la Seu: 18.30h: Rosari, Novena i cant dels Goigs a la Immaculada. 19.00h: Missa.
  • Diumenge 5 de desembre a les 12.00h: Visita guiada. Recorregut on s'explicarà qui eren els favets de Manresa accedint a l'altar i a la capella d'estil neoclàssic que duen el seu nom i es pujarà a la primera terrassa del temple, des d'on es podrà gaudir d'unes vistes magnífiques de la ciutat. El guiatge serà a càrrec dels Amics de la Seu i cal reservar plaça a: gestio@seudemanresa.cat // 93.872.15.12
  • Dimecres 8 de desembre a les 10.30h: Trabucada. Amb motiu de la pandèmia i encara que la situació hagi millorat, s'ha anul·lat la Tradicional Passada. En substitució, els Trabucaires de Manresa faran unes trabucades de salva a la baixada de la Seu davant de l'entrada de la basílica, abans de la Missa (per anunciar-la) i després (en honor a la Mare de Déu).
  • Dimecres 8 de desembre a les 11.00h: Missa Solemne. Presidida pel Pare David Guindulain Rifà SJ, rector del Santuari de la Cova de Manresa i acompanyada per la Capella de Música de la Seu, que interpretarà els cants propis de la festivitat. Finalitzarà amb el cant dels Goigs de la Puríssima i la Salve popular. Acabada la Missa es farà la Tradicional Processó per l'interior de la basílica, establerta pels Consellers de la Ciutat l'any 1662. El penó serà portat per membres de l'Associació dels Amics de la Seu amb motiu del 50è aniversari de la fundació de l'entitat. També hi participaran els Consellers de la Ciutat, Administradors i Gremi de Detallistes i Queviures. En acabar la processó es llegirà l'acta anual i es firmarà en el llibre d'honor de l'entitat davant de l'altar de la Puríssima.

La Reial Confraria de la Puríssima i Immaculada Concepció de Maria

Altrament coneguda com la “Confraria dels Favets”, la Reial Confraria de la Puríssima i Immaculada Concepció de Maria es fundà el 1489. El 8 de desembre d’aquell mateix any va celebrar-se per primera vegada la festa de la seva patrona a La Seu. Des de llavors, moltes generacions de manresans i manresanes han seguit demostrant la seva devoció i estima a la Immaculada. 

Actualment, la confraria està regida per una Junta directiva, administradors i auxiliars sota el guiatge de Mn Joan Hakolimana, rector de la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa.