Els comptes de l’Ajuntament de Manresa per al 2022 van en dues direccions: tanquen cicles i n’inicien d’altres.

El pressupost de l’any que ve disposa d’1,3 milions per acabar l’avinguda dels Països Catalans, de forma que posi en contacte la rotonda Prat de la Riba amb els Trullols, i 1 milió per a la finalització de les obres del Museu del Barroc de Catalunya a l’antic col·legi Sant Ignasi. Amb aquesta aportació pràcticament s’haurà culminat la intervenció.

D’altra banda, hi ha 360.000 euros per fer front a l’ampliació del pavelló del Nou Congost, que ha quedat petit i s’ha de posar al dia. Aquests diners serviran per posar a concurs el projecte que ha de fer possible l’execució de les obres de remodelació.

També preveu 280.000 euros per al projecte de rehabilitació de la Fàbrica Nova. Després que l’Ajuntament anunciés la compra a La Caixa dels terrenys, cal posar en marxa la rehabilitació de l’edifici patrimonial, que és l’única nau que queda dempeus. Altres partides remarcables són 1,5 milions d’euros per pagar els interessos de la sentència de les Saleses i els 700.000 euros per al projecte Manresa 2022.

L’alcalde ha remarcat especialment els més de 500.000 euros per adquirir i rehabilitar habitatge, així com el milió que, com els darrers anys, s’invertirà en el pla de millora de l’espai públic (voreres, calçades i parcs infantils). També la partida de 177.000 per a la segona fase del projecte de rehabilitació del polígon del Pont Nou.

El total d’inversió puja a 11,2 milions, la segona quantitat més alta des del 2010 però significativament per sota dels 14,3 milions de l’any 2021. Es preveu equilibrar o superar les inversions amb l’arribada dels Next Generation.

Set anys d’increment sostingut dels números

Es tracta del pressupost més voluminós de l’Ajuntament de Manresa en tretze anys. El pressupost va caure fins als 73,9 milions del 2015. Des de llavors ha anat augmentant cada cop durant 7 anys fins arribar novament a situar-se per sobre dels cent milions.

Cal recordar que el pressupost de 101,6 milions del 2008 va ser rècord malgrat la desacceleració econòmica i que contenia una aposta de 12 milions d’euros per urbanitzar el polígon del Pont Nou que no es va realitzar i continua pendent a hores d’ara.

Dels 12 milions d’euros, l’Ajuntament posava 240.000 euros i la resta l’havien de pagar els propietaris dels terrenys. Amb la irrupció de la crisi i la protesta dels amos dels terrenys, el tema va quedar aturat.

ERC i Junts portaran els números de l’any que ve al ple de dijous que ve per ser aprovats.

L’any passat, el govern municipal va aprovar un pressupost que creixia el 5,45% (passava dels 91 milions del 2020 a més de 96) i estava molt determinat per l’impacte de la pandèmia. Sense més ingressos pel fet que l’Ajuntament va aprovar una congelació dels impostos municipals, es va fer un esforç per dedicar fons en polítiques socials i de reactivació econòmica. La inversió va passar de 10,6 a 14,3 milions i va tornar a xifres inèdites a Manresa des de feia una dècada, per la qual cosa s’han pogut tirar endavant actuacions rellevants com la segona fase de l’avinguda dels Països Catalans per connectar-la amb els Trullols, entre altres.