A quatre dies de Nadal, la restauració ha rebut amb indignació la decisió de la Generalitat de restringir l'aforament a l'interior dels locals. Al Golden de Manresa tenen les neveres plenes. Rap, pop, marisc, cabrit... gènere molt car que ara no podran cuinar. "Què faig ara amb tot això? Estic emprenyat sempre rebem els mateixos i sempre ens ho diuen a última hora", es queixa el propietari, Rafael Carmona. Tenien reservades el 100% de les taules per Nadal i, a més, alguns grups grans. "Haurem de trucar a la gent i dir-li que no vingui", lamenta. També el Xavier Garcia, del restaurant Las Vegas, haurà d'anul·lar reserves. "És un nou cop que ens emportem l'hostaleria", lamenta.

Després d'un any en el qual han viscut tancaments, restriccions horàries, d'aforament i la recent obligatorietat de corroborar que tots els clients tinguin el passaport covid, la decisió del Govern, pendent de l'aval del TSJC, de reduir l'aforament als restaurants ha generat més crispació. A molts els agafa amb les neveres plenes, taules reservades i personal extra contractat.

El Golden de Manresa és un d'ells. El seu propietari, Rafael Carmona, no amaga la seva indignació. "Estic emprenyat, sempre rebem els mateixos i sempre ens ho diuen a última hora", es queixa, tot reconeixent que malgrat entendre que "la situació és difícil" no creu que la solució "sigui aquesta". "Ara no tenim marge de maniobra per solucionar això", lamenta.

Carmona no és l'únic molest. Al restaurant Las Vegas també els ha agafat amb les neveres plenes i reserves agafades preveient un 100% de l'aforament. "Entens que has de fer l'esforç, però pot ser que també ho facin la resta de sectors", es queixa el copropietari del negoci, Xavier Garcia. De moment, esperen que el TSJC no validi la mesura, això no obstant, preveuen que els tocarà "fer trucades i anul·lar perquè no hi cabrà tothom". Tot plegat, reitera, "amb tot comprat i preparat".

El que defineixen com a "nou sotrac" arriba en plena pujada de costos de subministraments i mercaderies i "amb ajudes insuficients" de l'administració, es queixa el responsable de Ca la Raquel, Eloi Sánchez, que agraeix que com a mínim encara tenen "la porta oberta". Aquest desembre han tingut 550 cancel·lacions, una caiguda dels sopars d'empresa que quantifica en el 70%. "És una bestialitat, tanmateix de la pandèmia hem après a comprar a última hora i, com a mínim, aquestes coses ja no ens agafen amb les neveres plenes", explica.

Persones dinant al restaurant Las Vegas de Manresa Mireia Arso

"És l'estocada definitiva al Nadal", ha expressat aquest dimarts el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, en un acte a la Sala Luz de Gas i que ha reunit diferents representants del sector. El secretari general del Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas, ha lamentat que el Govern "ha destrossat la millor setmana de l'any" i ha assegurat que no s'esperava mesures "tan contundents". En paral·lel, els empresaris han criticat la falta de mesures alternatives i han xifrat en 50 milions d'euros les pèrdues a l'oci nocturn per Cap d'Any.Per altra banda, preveuen que les ajudes que es rebran seran "insuficients" i que la situació per a les empreses serà "molt complicada".

La caiguda de les vendes

Entre les mesures anunciades per l'executiu també hi ha la reducció de l'aforament als comerços al 70%. "Això al petit comerç no l'afecta massa perquè la gent, si veu una botiga molt plena, ja no entra", explica la presidenta de l'associació de comerciants del carrer de Guimerà, Neus Uró. No obstant això, afirma que la limitació de les trobades a deu persones sí que repercutirà clarament en les compres nadalenques. "La incertesa", declara, i que potser "no es podran trobar farà que la gent no compri tant", augura. "Crec que hi haurà una davallada important, però estem molt acostumats, no podem fer res més", lamenta.

A la Cerdanya tampoc agraden les mesures

La reducció de l'aforament tampoc agrada a la Cerdanya, tal com ha explicat la presidenta de l'entitat que agrupa el col·lectiu a la comarca, Nativitat Bover. La mesura ha agafat als establiments amb les reserves ja fetes pels dies festius de Nadal per part dels clients: "I ara què els hi hem de dir, vostè pot venir i vostè no pot venir? És terrible", afirma Bover. Pel que fa a Cap d'Any, afectat a més pel toc de queda, creu que tot plegat provocarà que hi hagin trobades a l'exterior: "Nosaltres deixarem de guanyar cèntims perquè es facin festes il·legals per tot arreu". A la comarca, les noves restriccions arriben un any després del tancament total de l'activitat pel confinament perimetral.

La presidenta de l'Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya veu com una "improvisació total" les noves mesures anunciades aquest dilluns al vespre per fer front a la nova variant òmicron. A més, assegura que aquestes s'han decidit "tard" i defensa que els restauradors no han de ser "els que sempre paguem les conseqüències". En aquest sentit, s'ha queixat que mentre aquest sector ha de patir restriccions, els transports van al 100% de la seva capacitat: "Sembla que la sanitat l'hàgim de pagar els establiments turístics", ha etzibat.

Bover ha lamentat que la reducció de l'aforament arribi en una situació sanitària diferent de la de l'any passat, quan es va decretar el confinament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès tot just a les portes de Nadal, i després d'haver implementat el certificat covid per poder entrar als locals. Així, defensa que el sector ha seguit tots els protocols i que els clients també s'han adaptat a aquests requeriments per ara haver d'aplicar noves restriccions.

Pel que fa als dies festius de Nadal, ha comentat que moltes de les reserves corresponen a grups familiars que van habitualment a l'establiment. "Som locals petits, què direm als clients, vostè no vingui encara que tingui la reserva feta?", s'ha preguntat. Finalment, la presidenta de l'Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya ha detallat que han rebut diverses trucades de persones demanant que no li anul·lin la taula que havien demanat.