El barri manresà del Xup rebrà mig milió d’euros d’inversió de la Diputació de Barcelona, al llarg de tres anys, gestionats per l’Ajuntament d’un programa destinat a fer front a la segregació social i urbana.

La regidora de Barris, Acció Comunitària, Civisme, Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau, s’ha reunit amb l’associació de veïns del barri.

Els diners serviran per ajudar a trobar feina, millorar l’espai públic, detectar necessitats dels veïns -sobretot gent gran i jove- i intervenir en l’estat dels edificis.

En el camp de l’ocupació ja s’han començat a executar les primeres accions, com els cursos de conducció d’autobusos i per fer instal·lacions, i el desplegament del dispositiu bàsic d’orientació laboral. També es preveu tirar endavant un programa de salut comunitària.

La fase inicial estarà centrada en la diagnosi i en la detecció de necessitats. En aquesta línia, s’han encarregat estudis vinculats a l’ocupació, l’espai públic, la gent gran, la població jove o l’habitatge. Algunes de les actuacions que es duran a terme al barri del Xup de Manresa seran de millora de l’habitatge i per afavorir l’ocupabilitat de les persones joves del barri, detectant les que es troben desocupades i generant un espai de formació ocupacional d’acord amb les seves necessitats.

Els diners també es destinaran a l’atenció a les persones grans, mitjançant la detecció de situacions de solitud i la cobertura de necessitats en els casos que sigui necessari, i es preveuen també accions de millora de la convivència, de la mobilitat al barri, i de la connexió amb l’espai natural.

El projecte implica un treball conjunt de diverses regidories i serveis municipals.

El programa «Barris i Comunitat: motors de transformació social», que impulsa i finança la Diputació de Barcelona, hi destina 172.900 euros aquest 2021 i es preveu que hi aporti la mateixa xifra de cara els anys 2022 i 2023.

Es tracta d’un projecte encarat a àrees i ciutats que, des de fa anys, concentren de forma persistent situacions de vulnerabilitat urbana, residencial, econòmica i social a causa dels canvis sociodemogràfics que han viscut.

En total són 13 municipis beneficiaris en aquesta primera edició -Manresa, Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Boi, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i Vilanova i la Geltrú- dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreta en 172.900 euros per municipi el 2021.

La voluntat és desplegar un treball comunitari que ajudi a fer front a la segregació social i urbana i que tingui com a base el dret a la igualtat d’oportunitats.