L’Ajuntament de Manresa realitza obres al riu Cardener que permetran millorar la retenció de sòlids provinents de la xarxa de clavegueram en el sobreeixidor que hi ha sota la Seu de Manresa.

L’actuació –que té una durada prevista de tres setmanes– forma part de l’acord de custòdia fluvial signat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el setembre passat per tal de millorar i preservar la qualitat i la biodiversitat del riu Cardener.

El projecte té dues potes. Per una banda, es col·loca una reixa al sobreeixidor, que permetrà retenir els sòlids que porti l’aigua i evitar que acabin arribant al riu.

La reixa té un pas de llum de 7,5 centímetres i s’instal·la dins d’una nova arqueta, que se situa aigües avall de l’arqueta que ara ja hi havia.

Malles de retenció

D’altra banda, passada aquesta nova reixa, s’instal·laran malles de retenció de sòlids, que permetran augmentar l’eficiència de l’actuació, sobretot en els episodis en què el volum de residus provoqui que s’osbtrueixi la reixa del sobreeixidor, un fet que provocaria que aquests sòlids continuessin cap al riu.

Així, amb les malles es reforça l’eficàcia en la retenció de sòlids, fet que contribueix al bon estat de les masses d’aigua.

Es tracta d’un sistema innovador que és el primer cop que s’instal·la a Manresa i que serà just el segon cop que es prova a la Catalunya Central (a finals del 2021 es van posar malles de retenció a Sant Fruitós de Bages).

Consisteix en una placa d’acer inoxidable que està dotada d’uns forats, als quals se’ls afegeix una malla trenada de poliamida d’alta tenacitat, on s’acumulen els sòlids que porta l’aigua.

Un cop plenes de residus, cada una d’elles en pot retenir fins a 250 quilos, aquestes malles es poden canviar per unes de noves o, si estan en bon estat, es poden buidar per tornar-se a fer servir.

Darrerament s’han realitzat proves que evidencien que es poden reutilitzar diverses vegades, donada l’alta resistència del material plàstic emprat en la seva fabricació.

El projecte executiu ha estat redactat per Aigües de Manresa, per encàrrec de l’Ajuntament de Manresa. L’empresa pública també ha assumit la direcció de l’obra, que té un cost previst de 21.054 euros (IVA inclòs).