L’Institut d’Odontologia Maxil·lofacial Avançada, l’IOMA, de la Clínica Sant Josep, ha posat en marxa un nou servei de logopèdia per tractar les persones que han sofert canvis en l’estructura dental i necessiten corregir o prevenir els mals hàbits que poden repercutir de manera negativa en el futur del tractament. L’objectiu és obtenir tractaments efectius i perdurables gràcies a la rehabilitació i la reeducació de pacients que han d’aprendre a mastegar o empassar aliments de forma diferent.

Alguns dels casos més comuns que es volen evitar són els d’aquelles persones que van seguir un tractament d’ortodòncia i, anys més tard, tornen a tenir algunes dents en mala posició perquè han fet diversos moviments amb la llengua que han acabat modificant la posició d’algunes peces dentals. Un altre exemple clar de la necessitat de la intervenció d’un logopeda és, per exemple, quan un pacient té nous implants i, per tant, una nova dentadura i una mossegada diferent.

El servei de logopèdia treballa conjuntament amb els odontòlegs, ofereix una cobertura integral del tractament, aporta una estabilitat i una llarga durada en els resultats. Una vegada l’odontòleg diagnostica, els logopedes determinaran si hi ha un problema funcional, anatòmic o una conjunció dels dos factors. El pacient iniciarà el tractament correctiu a través de diverses tècniques, com poden ser pautes d’exercicis correctius, massatges o l’electroestimulació.

A més a més de ser un suport per als tractaments odontològics, aquesta nova consulta també prestarà servei a aquells adults i infants que tinguin altres disfuncions orals. Per exemple, problemes de deglució, masticació, respiració, succió, friccions involuntàries de les dents ( bruxisme) i altres patologies associades als moviments de la llengua, boca i llavis.

Els odontòlegs de l’IOMA són especialistes en el tracte amb pacients amb odontofòbia o por d’anar al dentista, sobretot menors i adolescents.

També tracta pacients amb capacitats físiques i psíquiques limitades o pacients amb pluripatologies que prenen medicació compromesa amb alguns dels tractaments o sedants que s’utilitzen habitualment en una consulta.