L'edifici de la Fàbrica Nova i el solar on es troba ja són propietat de la ciutat de Manresa. Aquest dimarts al matí, a la Sala de Columnes de l'ajuntament, s'ha fet la signatura de la compra de l'antic complex fabril per part de l'Ajuntament a Criteria Caixa. A partir d'ara, l'objectiu és convertir l'espai en un nou campus universitari de Manresa de bracet amb la UPC i amb el coneixement tecnològic com a bandera. "Estem construint un nou referent, que ha de ser obert a la ciutadania, que ha de ser sostenible, que ha de reequilibrar el territori, que ha de donar suport a les empreses...", ha dit l'alcalde Aloy.

La signatura s'ha fet en una taula situada davant del quadre de la crema del paper segellat. Hi havia asseguts l'alcalde Marc Aloy Guàrdia; Òscar Carpio Garijo, conseller delegat d'Immocaixa, que ha actuat com a apoderat de Criteria Caixa, propietària de la finca; el notari Claudi Martín Ges, que ha llegit l'acta de la compra i n'ha donat fe, i el secretari de l'Ajuntament, José Luis González Leal. La compra ha consistit en la signatura del document que la constata, el lliurament per part d'Aloy a Carpio d'un taló per valor de 5.836.317 euros més IVA corresponent al primer pagament i l'encaixada d'ambdós, amb els aplaudiments de fons dels assistents, entre els quals regidors del consistori com Junyent, López i Garcia i tècnics de diversos departaments que han treballat en l'acord, que l'alcalde ha recordat que és fruit de més d'un any de feina molt intensa. Ha destacat, alhora, que no és habitual fer un acte d'aquest tipus a la Sala de Columnes però que la importància que té per a la ciutat s'ho mereixia. Ha recordat que la compra és fruit d'una "acord de consens i ciutat". En aquest sentit, ha posat de relleu que "el més rellevant no només és que desencallem la Fàbrica Nova, sinó que ho fem amb el consens de tots els grups municipals. Aquesta unanimitat ens fa més forts, potencia el que estem fent i fa veure a la ciutadania que és rellevant". Ha dit que tot plegat neix de la voluntat de l'Ajuntament per reactivar el sector de la ciutat que ocupa la Fàbrica Nova, que, ha remarcat, va ser un motor econòmic molt important durant dècades i que "durant més de trenta anys ha estat en desús i amb projectes que no han reeixit". Ha fet memòria de la cronologia de l'acord rubricat dimarts (vegeu-la en el desglossat) i ha agraït "les ganes d'arribar-hi des del primer dia" per part de l'antiga propietat.

Assistents a la signatura de la compra de la nau dela Fàbrica Nova, aquest matí MIREIA ARSO

Després del pagament efectuat aquest dimarts, en vindran més. Abans del 15 de maig del 2023 caldrà abonar 4.863.683 euros. A més a més, l'Ajuntament té un dret d'opció de compra en el termini de quatre anys d'una parcel·la que queda situada entre l'avinguda de Bertrand i Serra i la carretera del Pont de Vilomara per valor d'1,6 milions. El total de l'operació s'enfila als 12,3 milions d'euros.

Per aconseguir el finançament necessari per fer realitat l'ambiciós projecte en què es vol convertir la Fàbrica Nova, l'alcalde ha comentat que aquests dies l'està explicant a diputats de Madrid i del Parlament de Catalunya, a sindicats, a les conselleries d'empresa, educació i universitats, i "a tots aquells agents que ens sembla que ens han d'ajudar a tirar aquest projecte endavant".

El "mentrestant" i visites ciutadanes passada la Setmana Santa

Fins que el campus Fàbrica Nova de la UPC es materialitzi encara hi ha molta feina a fer. Aloy ha explicat que "ara hem de gestionar el mentrestant i ens hem organitzat internament en equips de treball, en comissions, perquè hem de fer una modificació de planejament per adaptar-nos als usos necessaris, perquè hem de rehabilitar l'edifici, perquè hem de veure quins usos hi haurà a dins i a fora i també perquè des d'ara mateix som els responsables de tot el que passi en aquest edifici i, per tant, hem d'anar actuant pel que fa a seguretat, vigilància..." Ha avançat que, tenint en compte que l'edifici ja és de la ciutat i, per tant, de la seva ciutadania, "serà important que pugui conèixer allò que hem comprat. Aquest transatlàntic situat al mig de la ciutat que sempre hem vist des de fora però que la majoria de persones no han vist per dintre i que hi haurà ganes i il·lusió per veure". Ha anunciat que, després de Setmana Santa, es faran unes visites ciutadanes al complex.

Les parts del complex

  • El solar comprat aquest dimarts té 5.777 m2 i és on hi ha la nau de la Fàbrica Nova, que té 15.630 m2 construïts.
  • El solar que hi ha darrere de la nau amb 5.571 m2 i el subsòl (9.123 m2), que és el forat per al pàrquing, és el que es comprarà l'any vinent.
  • El tercer solar està situat entre l'avinguda de Bertrand i Serra amb la carretera del Pont de Vilomara. És més petit (943 m2). És amb el que l'Ajuntament té una opció de compra.

La cronologia de la compra

El 18 de novembre, el ple municipal va aprovar l’acord del contracte de compravenda de la part de La Caixa de l’antiga operació de la Fàbrica Nova per unanimitat de tots els grups municipals.

El 25 de novembre, l’alcalde Marc Aloy va signar el contracte de compravenda amb el conseller delegat d'Immocaixa Óscar Carpio Garijo. El contracte de compravenda estipula les condicions de pagament, les garanties de compliment de l’acord per ambdues parts, i condiciona la compra a l’informe de la Generalitat. El contracte de compravenda diu que el primer pagament de 5.8 milions d’euros s’haurà de fer abans del 15 de febrer de 2022.

El 25 de novembre es va fer una paga i senyal –es va lliurar un taló-. Van ser com unes arres, però no la compra pròpiament dita.

El 23 de desembre, el ple va aprovar el crèdit per fer front al primer pagament i l’expedient administratiu formal de copra-venda i que serveix per demanar l’informe a la Generalitat. Aquest expedient el que fa és recollir tots els informes de diferents serveis on s’exposen els motius pels quals és important fer aquesta compra i que passi a mans municipals.

El 27 de gener, el ple municipal va assumir les condicions de l’informe de la Generalitat i va ratificar l’acord de compra de les finques de Fàbrica Nova. Aquesta ratificació és important perquè, tot i que l’informe de la Generalitat és favorable, hi ha la condició que es modifiqui el planejament. Una condició que, per altra banda, l’Ajuntament té ben assumida ja que justament es compra la propietat per canviar els usos i, per canviar els usos, cal una modificació de planejament.

El 8 de febrer se signa davant de notari l’escriptura de la finca de la nau i el seu corresponent pagament, que és de 5,8 milions d’euros. L’Ajuntament ja és plenament propietari de la nau de la Fàbrica Nova. Ve a ser el dia que se signa una hipoteca i, per tant, s’esdevé propietari.