El 2020 la Transéquia va tallar just. Es va poder fer i al cap d'un parell de dies es va paralitzar tot a causa de la covid. L'any passat va ser una edició de recurs. Qui la va fer va anar per lliure i va tenir molts dies de durada. Enguany, la primera convocatòria 'normal' postcovid, la Transéquia s'ha celebrat amb menys participants del que és habitual -pràcticament la meitat menys- però amb molta satisfacció per part dels que l'han fet, malgrat el fred, i per part dels organitzadors, la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia.

Muns, Massegú, Alabern, Aloy i Catllà al Parc de l'Agulla, aquest migdia G.C.

Tal com ha informat aquest migdia Laia Muns Serra, directora de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia i coordinadora de la Transéquia, han fet el recorregut caminant o corrent 2.339 participants, dels quals han començat a Balsareny 1.051; 723 a Sallent, entre els quals l'alcalde del municipi, Oriol Ribalta; i 565 a Santa Anna (Santpedor). Hi ha hagut 94 participants a la Minitranséquia -en què els grups han fet diverses proves i jocs al parc de l'Agulla- i uns 270 voluntaris. "Estem contents que, malgrat que era un any que hi havia totes les condicions covid i no sabíem com aniria, i tot i el temps, que no ens ha acompanyat, i que ha fet que en el darrer moment potser no hi ha hagut més inscripcions, la participació ha estat molt bona". Ha destacat el civisme de la gent, tenint en compte que no s'han posat contenidors per a la brossa i que s'ha demanat a tothom que s'endugués les deixalles. "El recorregut ha quedat molt net", ha afirmat.

Percentatges similars a altres anys

Dels 2.339 participants finals -no s'han pogut concretar els que es van inscriure i no l'han fet que, si ho volen, podran recollir la bossa que rebien els inscrits al Museu de la Tècnica durant aquesta setmana-, un 42% són de Manresa, un 26% de la comarca del Bages i un 28% de fora, uns percentatges similars a altres anys.

Josep Alabern Valentí, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia, ha posat de relleu el risc que suposa haver d'organitzar un acte a l'avançada fent previsions que no sempre, lògicament, es compleixen. Ha vaticinat per a l'any vinent una Transéquia normal que, si tot va bé, doblarà els participants. Una Transéquia, tal com ha confirmat Muns, que recuperarà les bicicletes, que enguany no hi han entrat i que tradicionalment suposen uns 1.200 participants al recorregut que ressegueix el canal d'aigua de la séquia des de Balsareny fins a Manresa.

Antoni Massegú Calveras, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, ha celebrat que s'hagi pogut recuperar un acte amb molta tradició a Manresa i la comarca. Ha destacat que "hi ha hagut molta gent de fora. Per tant, és un esdeveniment que també traspua la comarca".

L'euro solidari per a L'Art de Viure d'Ampans

En aquesta convocatòria, l'euro solidari de la inscripció es destina a Ampans, que ha aportat voluntaris a la Transéquia i ha fet unes galetes amb forma de cor que ha repartit a tots els participants a mesura que han anat arribant al parc de l'Agulla, punt final de la caminada o correguda, on molts han aprofitat per fer-se fotos i han lamentat que no hi hagués el pla de cigrons de cada any.

Sebastià Catllà i Calvet, president del patronat de la Fundació Ampans, ha felicitat els responsables del Transéquia i ha explicat que els diners que rebrà la fundació de l'acte, que ha agraït, es destinaran a l'Art de Viure. "Tenim persones que transformen fustes que s'han deixat a la deixalleria en mobles que després es poden recuperar".

Per part seva, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, que ha fet la Transéquia corrent a primera hora en 2 hores i 4 minuts, ha celebrat com Massegú que s'hagi pogut recuperar la Traséquia, que ha definit com "singular i única perquè recorre el que és un patrimoni cultural de primera magnitud i que ens aporta l'aigua a la ciutat i, ara, a molts municipis de la comarca, des del segle XIV". Ha agraït "la feinada" que hi ha darrere de l'organització i del muntatge de la Transéquia. Ha citat la gent de les Piscines Municipals, que han marcat la ruta i que està als avituallaments i els Ajuntaments i empreses que any rere any hi col·laboren.

Ganes de repetir

Pels volts de la 1 del migdia han arribat al Parc de l'Agulla de Manresa els darrers grups de participants de l'emblemàtica caminada popular. Ha estat l'estona que hi ha hagut més ambient. Molts caminants i pocs corredors. A tots ells, voluntaris de la Fundació Ampans els han donat com a obsequi la galeta que han fet. Mentrestant, Pep Callau, amb l'humor sorneguer que el caracteritza, ha anat fent la retransmissió de l'arribada de les famílies, grups d'amics, parelles i gent acompanyada de la seva mascota. Moltes fotografies de grup i selfies i, en general, tot i el fred i el dia rúfol, bon humor i ganes de repetir l'any vinent amb encara més normalitat.

Persones fent-se fotos a l'arribada, al Parc de l'Agulla Oscar Bayona