La xarxa de sanejament de Manresa arrossega un problema que periòdicament torna a primer pla. El col·lector que transporta les aigües fecals i de pluja cap a la depuradora pateix un coll d’ampolla a l’alçada del torrent de Sant Pau que el fa sobreeixir quan plou amb una certa intensitat.

El col·lector a l’alçada del torrent de Sant Pau continua abocant aigües fecals al riu

Aquest problema fa anys que dura i s’ha intentat solucionar, però la complexitat de la intervenció no ho ha fet possible, i continua pendent.

El col·lector a l’alçada del torrent de Sant Pau continua abocant aigües fecals al riu

Les darreres pluges han fet sobreeixir, un cop més, el col·lector i la imatge de les aigües brutes barrejades amb preservatius, compreses i tovalloletes que es llancen al vàter incorrectament més les deixalles que van a parar a la xarxa de sanejament mitjançant els embornals dels carrers s’ha tornat a repetir.

Sota Sant Pau, al costat de les fàbriques Blanca i Vermella, el col·lector general té minvada la seva capacitat i es genera un coll d’ampolla que el fa sobreeixir.

Es tracta d’un problema detectat fa anys i resta pendent poder executar l’obra que el solucioni.

Les aigües brutes que s’alliberen haurien d’anar a parar a la depuradora per rebre el tractament necessari abans de ser abocades al riu. Quan el col·lector arriba a l’alçada de Sant Pau ja porta una càrrega prèvia important i arriba un moment en què el tub no té més capacitat i han d’actuar els sobreeixidors.

Un altre tema és que a la xarxa de sanejament van a parar deixalles que mai haurien d’entrar a un vàter ni a un embornal sinó que haurien de seguir l’itinerari marcat per a les deixalles domèstiques.

Que hi vagin a parar aigües fecals i deixalles directament al riu suposa una càrrega que encara és més perjudicial quan fa temps que no plou i els embornals acaben engolint molta brutícia acumulada. D’altra banda, quan això passa el riu també acostuma a portar més cabal, precisament, per l’aigua de pluja rebuda.

Els pescadors ja es van queixar d’aquest punt

Fa anys que l’Agrupació de Pescadors de Manresa va denunciar que la xarxa de clavegueram de la ciutat té problemes per engolir les aigües residuals, que sovint van a parar directament al riu i que l’embruten i empudeguen. Van fer referència al torrent que passa pel costat de la fàbrica Vermella de Sant Pau que, en ocasions, semblava un riu d’aigües residuals i feia una pudor insuportable, perquè els sobreeixidors del col·lector abocaven directament l’aigua al riu. Denunciaven que a vegades la pressió de la xarxa havia fet saltar les tapes del tub de la depuradora que passa per sota Sant Pau i les aigües residuals anaven cap al riu. El problema el van portar al ple municipal, on van intervenir fent ús del reglament de participació ciutadana, també per queixar-se de les dificultats que tenien per accedir al riu i pescar.