L’Institut Guillem Catà de Manresa ha reprès els seus projectes Erasmus+ com és el de Europe Takes a Breath. Un grup format per sis nois i noies de 3r d’ESO i dos professors acompanyants han passat una setmana a Skopje, capital de Macedònia del Nord. Allà han treballat conjuntament amb alumnes locals i d’altres països com Polònia, de manera presencial, i alumnes de Grècia i Itàlia de manera virtual.

L’alumnat de l’institut Guillem Catà coneix de prop la guerra d’Ucraïna

Aquesta experiència els ha permès prendre més consciència sobre la importància de cuidar el medi ambient. L’alumnat han atès varies xerrades i presentacions que els han servit per realitzar activitats cooperatives de conscienciació sobre la contaminació i l’escalfament global. Tanmateix, és important remarcar l’intercanvi cultural i d’experiències que aquest projecte ha suposat a tots els participants. Han pogut gaudir d’una experiència immersiva amb altres joves de la seva edat i han compartit inquietuds i proposat solucions a la problemàtica mediambiental actual.

Alhora, hi havia un altre tema que tots tenien present, la guerra d’Ucraïna. Els alumnes van percebre la presència de militars macedonis realitzant maniobres a diferents llocs de la capital, ja fos dins d’aquesta o a les zones més muntanyoses. A més, a diari, hi havia moviment d’helicòpters sobrevolant la ciutat. Alhora, compartir una setmana amb docents i alumnes de Polònia, els va permetre conèixer la situació del conflicte des del seu punt de vista, ja que el seu país limita amb Ucraïna.