Manresa recuperarà aquest Diumenge de Rams la processó d’aquesta festa religiosa, que es va celebrar a Manresa fins a l’any 1968 i que protagonitzaran tres entitats que ja participen tradicionalment a la Processó del Divendres Sant. L’han batejat com la Processó del Silenci i l’organitza l’Associació Reparadora i Cultural de Pius XIè-Cos de Portants del Sant Crist, amb la col·laboració de la Venerable Congregació de la Verge dels Dolors i dels Armats.

La processó començarà a 3/4 de 8 del vespre a la sortida de la Seu, on prèviament tindrà lloc una missa, i durant dues hores i escaig farà un recorregut pel Centre Històric. És el següent: Baixada de la Seu, carrer de Vallfonollosa, plaça d’en Creus, carrer de les Piques, plaça de la Reforma, passeig de la República, carrer de Talamanca, plaça Gispert, carrer de Vilanova; Plana de l’Om; carrer del Born; carrer d’Urgell, plaça d’Anselm Clavé, carrer de Sant Domènec, carrer del Born, passeig de la República , plaça de Reforma, carrer de les Piques, plaça d’en Creus, carrer de Vallfonollosa i, finalment, Baixada de La Seu, on acabarà. L’Ajuntament ha informat que durant el pas de la processó es faran talls puntuals de trànsit quan sigui necessari.

Manel Jiménez, cap de colla del Cos de Portants del Sant Crist, explica que hi participaran unes 120 persones, entre les quals hi haurà vint-i-cinc armats, que aniran davant i que portaran dos o tres tambors amb què aniran marcant el pas. Els seguiran els portants i la Verge dels Dolors.

Remarca que a Manresa es feien tradicionalment dues processons. «A aquesta li deien la Processó dels Dolors i era més manresana que la del Divendres Sant, que era més artificial». El fet que siguin menys passos els ha animat a quedar-se al Barri Antic. Comenta que la resta de participants de la Processó del Divendres Sant saben que se celebra la nova processó «i hi estan convidats. No ens han posat cap pega», assegura.

Les interrupcions

Segons recull la història local, la Processó del Diumenge de Rams, dita dels Dolors, l’organitzava la Confraria dels Dolors, fundada el 1704 a la desapareguda església de Sant Miquel, i l’encapçalaven els Armats comandats pel Capità Manàia, seguits per un grup d’infants vestits amb una túnica negra que acompanyaven un pendó petit i els membres de la Congregació dels Dolors. Tot seguit hi havia els passos. Es va deixar de fer durant a República, es va recuperar el 1946 i es va perdre el 1968.