El llibre i la rosa a una mà. El paraigua a l'altre. Sant Jordi ha tornat a ser Sant Jordi malgrat el temps. Aquest dissabte a Manresa hi hagut ruixats que han caigut de forma intermitent i que han obligat a protegir els llibres exposats al carrer com fos, cops de vent que han fet que algunes parades estiguessin a put de volar, cel ennuvolat que de tant en tant ha obert escletxes que deixaven passar el sol, algun tro i fins i tot una petita pedregada ja al capvespre. Però sobretot molta gent. La pandèmia i les restriccions dels últims dos anys han passat aquest dissabte a la història, i la diada ha tornat a reviure. Sant Jordi ha vençut al temps.

«La gent no s'ha espantat», han coincidit a dir els llibreters i les editorials que han instal·lat les seves parades al carrer, bàsicament al Passeig. «Plogui o faci sol, Sant Jordi sempre va bé», han dit uns altres. I n'hi havia qui ha destacat que fins i tot veure el Pere III ple de gent passejant amb paraigües i sota la pluja «ha sigut bonic de veure perquè vol dir que la nostra feina té sentit». Fins i tot hi ha hagut moments de complicitat entre llibreters i vianants quan el vent es volia endur alguna parada i entre tots ho han impedit. «Sant Jordi és màgia», han assegurat.

Per primera vegada els llibreters i la majoria d'editorials manresanes i comarcals s'han concentrat en un tram del Passeig de Pere III, davant del Casino. Això ha fet que en alguns moments fos difícil passejar-hi i que en altres encara fos més difícil procurar-se un lloc a la parada per remenar i destriar llibres, sobretot si no es tenia clar ja d'entrada quin acompanyaria als paraigües a la tornada cap a casa. Tots els llibreters, però, han valorat positivament l'experiència i la imatge que s'ha donat. «Ens dona imatge als professionals del món del llibre, es genera un flux de gent i s'evita que hi hagi un poti-poti de parades», ha afirmat Antoni Daura de la llibreria Parcir. Ha opinat que l'ideal seria que s'hi afegissin més floristeries.