Regió7

Regió7

Tancament de sis hores a la Seu per un cas laboral

L’acció al temple es va acabar amb el compromís del bisbat i l’Ajuntament de mediar en un conflicte entre una cuidadora i la fundació religiosa Nou Camí

Manifestants ocupen la Seu com a acció de suport a una treballadora de la llar

Manifestants ocupen la Seu com a acció de suport a una treballadora de la llar Redacció

Para ver este vídeo regístrate en Regió7 o inicia sesión si ya estás registrado.

Manifestants ocupen la Seu com a acció de suport a una treballadora de la llar Gemma Camps

La manifestació del Dia del Treballador a Manresa per part de diversos col·lectius va acabar ahir diumenge amb el centenar de participants a l’interior de la basílica de la Seu amb la idea de quedar-s’hi. Per no fer-ho, demanaven que el bisbat i l’Ajuntament fessin de mediadors en el cas laboral de la ciutadana manresana Amy Ndour. Aconseguit el seu propòsit, l’ocupació es va acabar després de sis hores.  

Previ a la tancada hi va haver una manifestació des de la plaça de Crist Rei convocada per Acció Sindical del Bages, l’Assemblea d’Afectades pel Masclisme i el Patriarcat de Manresa, la PAHC Bages, partits independentistes d’esquerra, Arran, CPC, Ateneu Popular Rocaus de Sallent, Ateneu la Sèquia i la CGT de Sallent. Va començar a les 11 del matí amb la lectura d’un manifest que, entre d’altres, criticava l’empobriment de la classe treballadora, i rere una pancarta amb el lema «Repartim el treball. Repartim la riquesa». Al seu pas per les sucursals bancàries que hi ha al Passeig van enganxar-hi adhesius amb el missatge «Els rics més rics, nosaltres més pobres. El capitalisme no funciona». La sorpresa va arribar al final, amb l’entrada a la Seu i la lectura d’un altre manifest on s’explicava el cas de Ndour i el desplegament d’una altra pancarta: «Totes amb l’Amy! Defensem les que cuiden». Tot seguit, alguns assistents van anar a fora a fer un aperitiu.  

El cas d’Amy Ndour

La fundació religiosa Nou Camí va acomiadar la cuidadora Amy Ndour i ha presentat dues denúncies penals contra ella. Una va quedar arxivada i de l’altra hi ha un judici el dia 7 de juny. Per part seva, Acció Sindical del Bages ha presentat una demanda laboral reclamant salaris impagats i la improcedència de l’acomiadament. El sindicat precisa que «a la jurisdicció social només podem reclamar l’últim any de sou (i és el que reclamem), però l’Amy feia molt més temps que no cobrava». 

Després d’una reunió a la tarda amb el vicari general de Vic, mossèn Josep Maria Riba; el rector de la Seu, mossèn Jean Hakolimana (mossèn Joan), i la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, en nom de l’alcalde Marc Aloy, el sindicat va celebrar que «sortim amb el compromís del bisbat de Vic d’asseure en una reunió la Fundació Nou Camí dijous per desencallar el conflicte laboral i d’habitatge [de l’Amy] i amb el de l’Ajuntament de Manresa per desencallar el comptador social perquè pugui tornar a tenir aigua i per estirar del fil de les fundacions\entitats tutelars».

Per part seva, l’Ajuntament va informar que la Fundació Nou Camí «té la seu a Sant Feliu de Llobregat (al bisbat de Sant Feliu) i el vicari del bisbat de Vic s’ha posat en contacte amb el seu homòleg de Sant Feliu, que s’ha compromès a trucar l’entitat demà [avui per al lector] per fer les gestions pertinents i que s’assegui a negociar». D’altra banda, «l’Ajuntament s’ha compromès a gestionar el tema del comptador d’aigua». Dijous es farà una reunió entre totes les parts, també amb l’entitat religiosa, a Manresa. 

Acció Sindical del Bages, que ha presentat una demanda laboral reclamant salaris impagats i la improcedència de l'acomiadament, van celebrar després de la trobada que sortien "amb el compromís del bisbat de Vic per asseure en una reunió a la Fundació Nou Camí el dijous per desencallar el conflicte laboral i d'habitatge [de l'Amy] i amb l'Ajuntament de Manresa per desencallar el comptador social perquè pugui tornar a tenir aigua i per estirar del fil de les fundacions\entitats tutelars".

Per part seva, l'Ajuntament destacava la "bona predisposició de totes bandes per resoldre la qüestió" i que, "com que l’entitat en qüestió (Fundació Nou Camí) té la seu a Sant Feliu de Llobregat (al bisbat de Sant Feliu), el vicari del bisbat de Vic s’ha posat en contacte amb el seu homòleg de Sant Feliu, que s’ha compromès ha trucar l’entitat demà mateix per tal de fer les gestions pertinents i que s’assegui a negociar". D'altra banda, "l’Ajuntament s’ha compromès a gestionar el tema del comptador d’aigua". S’ha acordat que "aquest dijous es farà una reunió entre totes les parts, també amb l’entitat, a Manresa. L’Ajuntament també hi serà present". Per tot plegat, "les persones que eren a La Seu han manifestat que deixen l’acció de protesta", ha informat.

L'anunci del migdia a la Seu

Fins que l'Ajuntament de Manresa i el bisbat de Vic no intercedís per solucionar la situació de Ndour no marxarien de la Seu. Aquest és l'anunci que van fer a l'interior del temple el centenar de persones que van participar en la manifestació del Dia del Treballador. Es va fer un avís als presents a comportar-se amb civisme, la qual cosa va agraït el rector de la Seu mossèn Joan, que va legitimar la protesta -que li va ser comunicada poc abans de començar- i l'estada al temple, sempre i quan fos "de manera cívica i pacífica" i que va parlar amb el vicari general del bisbat de Vic i amb l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, per organitzar-se per contactar amb la fundació religiosa Nou Camí tal com els reclamaven els concentrats, va explicar a Regió7. L'alcalde Aloy també va contactar amb aquest diari. Va explicar que havia anat a la Seu a primera hora de la tarda, abans de la reunió posterior, "i he parlat amb l'Amy i amb representants d'Acció Sidical del Bages". Va remarcar que "és un cas complex" i va expressar la seva intenció de treballar per aconseguir aquesta taula de diàlegs que reclamaven es concentrats.

L'afectada i els qui la defensen consideren que va ser un acomiadament totalment improcedent i treballen per defensar els seus drets laborals i perquè rebi els diners que no ha percebut per la seva feina. "A la jurisdicció social només podem reclamar l'últim any de sou (i és el que reclamem), però l'Amy feia molt més temps que no cobrava", declaren.

En el manifest que van llegir, els participants, que van acabar repartits entre els bancs de la Seu i l'exterior del temple, on van fer un aperitiu a peu dret, van demanar a bisbat i Ajuntament "mediar per obligar aquesta fundació voltor a seure en una taula i escoltar les conseqüències que estan contribuint a generar amb la seva avarícia i manca d'escrúpols".

Manifestació pel centre de la ciutat

Aquesta acció va culminar la marxa pel centre de Manresa que duia per lema "Repartim el treball. Repartim la riquesa". El centenar de manifestants van sortir de Crist Rei, van passar pel Passeig Pere III, on es van aturar a les oficines bancàries que van trobar al seu pas i les van omplir d'adhesius amb la inscripció "Els rics més rics, nosaltres més pobres. El capitalisme no funciona"; van seguir per la plaça de Sant Domènec, el Born, pel passeig de la República, van pujar les escales de la Seu i van entrar al temple. Agents del Mossos van seguir la marxa i es van quedar a la Baixada de la Seu controlant.

Abans de l'inici de la manifestació es va llegir un manifest contra el capitalisme i l'encariment de l'energia i dels productes més bàsics, reivindicant un habitatge digne i defensant la lluita contra la precarització de les dones, entre d'altres. Durant tot el recorregut es van cridar diverses consignes.

La manifestació de l'1 de Maig a Manresa Àlex Guerrero

Compartir l'article

stats