Regió7

Regió7

Els veïns de plaça Catalunya de Manresa diuen prou a les gàbies del parc Vila Closes

L’entitat veïnal del barri denuncia que no s’ha acomplert la tercera fase per remodelar l’espai, tal com s’hi havia compromès l’Ajuntament fa més de 10 anys, i torna a la càrrega per reclamar que es desmantellin les estructures metàl·liques

Les estructures metàl·liques envaïdes d’arbres, al parc | ALEX GUERRERO

L’Associació de Veïns de Plaça Catalunya ha passat a l’ofensiva per reclamar que es retirin d’una vegada per totes les estructures metàl·liques del parc Vila Closes. Des del 2016 que està encallada l’última de les tres fases per reformar un espai obert que va generar controvèrsia des del mateix moment de la seva inauguració, a finals del 2009.

La retirada del que popularment es van batejar com gàbies, és un dels temes pendents. Escanyen els arbres, afirmen. Igual que refer la il·luminació. A això cal afegir-hi altres demandes per aturar la degradació del parc, segons denuncien els membres de la junta Ramon Caballol, president de l’entitat veïnal; Víctor Feliu, secretari, i Lluís Galvan i Dolors Amblàs. Concreten que hi ha sistemes de rec que estan malmesos, paviments esquerdats, escocells deixats i sense arbres, papereres trencades i zones verdes sense gespa que s’han convertit en espais per a gossos.

Deixadesa

«La deixadesa genera deixadesa», manifesten. Això, sumat al que consideren manca de manteniment, aboca el parc al deteriorament, i «quan hi vols posar remei tot és més difícil i també més car».

El parc Vila Closes es va inaugurar a finals del 2009, però de seguida va ser polèmic. No era com els veïns s’havien imaginat. Un any més tard l’Ajuntament va adquirir el compromís d’elaborar un projecte tècnic per retirar les estructures metàl·liques i millorar altres aspectes. El mateix any es va crear una comissió per a la millora del parc, i el 2012 es va fer un referèndum que va avalar els canvis.

L’agost del 2013 es va acabar la primera fase del projecte. Es va retirar una primera pèrgola. L’agost del 2014 es va dur a terme una segona fase per millorar l’accessibilitat, posar baranes de protecció, retirar llambordes i incrementar el nombre d’arbres. La tercera fase va quedar a mitges, segons l’associació de veïns, i hi ha pendent treure definitivament les estructures metàl·liques.

Segons la junta de l’entitat veïnal, malgrat els requeriments, l’Ajuntament no els ha contestat.

Una plaça que necessitaria una repassada general de dalt a baix

L’associació de veïns reclama millores al formigó i al paviment de la plaça Catalunya

La plaça Catalunya de Manresa necessitaria una repassada de dalt a baix. És una altra de les reivindicacions de l’associació de veïns del barri. L’ha traslladat a l’equip de govern de l’Ajuntament, però afirma que no donen senyals que res hagi de canviar.

L’entitat veïnal es queixa que s’hauria d’arranjar tota l’estructura de formigó que envolta la plaça i que s’utilitza de banc i de jardineres. Està malmesa i en alguns punts els ferros del formigó treuen el cap. També reclamen que s’hauria de fer alguna cosa amb el paviment de la plaça. Hi ha rajoles trencades i rellisquen quan plou. «La gent s’hi entrebanca». Recorden, així mateix, que hi ha pendent la renovació de l’entarimat, que està demanat i aprovat pel consell de districte.

Són demandes que han traslladat, diuen els veïns, a la regidora de Barris Núria Masgrau. «Apreciem la seva tasca. Ho trasllada als departaments responsables però no actuen». «No donen resposta i en moltes ocasions ni tan sols contesten», assegura la junta.

Compartir l'article

stats