Regió7

Regió7

Arrenquen les visites ciutadanes a la Fàbrica Nova de Manresa que aplegaran 875 persones

L’alcalde, Matc Aloy, i regidors de l’Ajuntament i personal de l’UPC integren el primer grup

7

Arrenquen les visites ciutadanes a la Fàbrica Nova de Manresa Jordi Escudé

La visita institucional amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, el primer tinent d’alcalde, Valentí Junyent i varis regidors del govern i l’Oposició han donat aquest dissabte al matí el tret de sortida a les dues jornades de visites, avui i demà, que ha organitzat l’Ajuntament per ensenyar a la ciutadania les entranyes de la Fàbrica Nova i conèixer la història de l’antic espai fabril que es convertirà en un nou campus vinculat a la UPC.

Sota el guiatge de l’historiador Francesc Comas, les visites d'aquest matí fan un recorregut per les instal·lacions i s’acompanyen d’audiovisuals i representacions teatrals que escenifiquen històries del moment. 

Es tracta d'unes jornades dinamitzades que inclouen una part participativa en la qual els visitants podran deixar les seves opinions i desitjos respecte del futur de l’equipament. També es recull el testimoni de persones que van treballar a la fàbrica.

En total, entre els dos dies s’esperen 875 persones, el màxim que s’ha pogut encabir, amb grups de 25. En un principi les jornades tenien una capacitat per a 700 places. A principis de maig, el consistori va decidir oferir-ne 175 en veure que s'havien exhaurit.

La Fàbrica Nova, la història d’un motor econòmic i social

La Fàbrica Nova té un enorme significat històric per la ciutat. Des de la seva construcció ha estat un dels conjunts industrials més importants de Catalunya. A Manresa és l’empresa que més gent ha ocupat i el lloc on s’han viscut els conflictes laborals més significatius dels darrers 120 anys. És símbol del treball industrial a Manresa i al Bages, especialment del femení.

L’edifici —obra de Salvador Vinyals i Sabaté— es va inaugurar el març de 1926 i va tancar portes el 15 de març de 1989. Des de l’any 2012, està protegit pel Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic, Arqueològic, Paleontològic, Geològic i Paisatgístic de Manresa (PEUPM), en la categoria de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Compartir l'article

stats