Regió7

Regió7

L'Ajuntament de Manresa demana 25 milions a l'Estat pel projecte de la Fàbrica Nova

L'alcalde Marc Aloy, acompanyat pel primer tinent d'alcalde, Valentí Junyent, i els senadors Mirella Cortès i Josep Maria Reniu han presentat avui la iniciativa

Junyent, Aloy, Cortès i Reniu Jordi Morros

L’Ajuntament de Manresa sol·licitarà al govern de l’Estat espanyol 25 milions d’euros per reconvertir la Fàbrica Nova en el nou campus de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa i en un pol d’innovació, coneixement i nova economia. Ho farà a través del Senat, amb una moció que presentarà el grup parlamentari d’Esquerra Republicana-Euskal Herria Bildu, i que es debatrà demà dimecres al matí.

25 milions d’euros és el que es calcula que costaria rehabilitar la nau principal de l’edifici de Fàbrica Nova i per la seva posada en funcionament ja amb totes les instal·lacions a punt. 

La línia del finançament

L’anunci de la moció el va fer ahir l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, acompanyat del primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Valentí Junyent, i dels senadors d’Esquerra Mirella Cortès i Josep Maria Reniu. Aloy va assegurar que hi ha moltes línies obertes perquè el projecte arribi a bon port. Una d’elles és el finançament i, dins d’aquesta, el «flanc de Madrid». 

La moció s’ha preparat a l’Ajuntament de Manresa i i «l’hem fet saber als altres grups municipals» tenint en compte que es tracta d’un projecte de consens Es debatrà a la comissió de Ciència, Innovació i Universitats del Senat. Insta al govern espanyol a «destinar els fons necessaris per a la reconversió i adequació del complex històric industrial de Fàbrica Nova de Manresa per convertir-lo en un pol de concentració de tecnologia, innovació, coneixement i de la nova economia». Així mateix demana crear, en un termini inferior a tres mesos, un fons de 25 milions, per la rehabilitació i recuperació patrimonial del complex.

Segons va dir la senadora sallentina Mirella Cortès, la moció és un primer pas per continuar amb tot un seguit d’iniciatives polítiques perquè el projecte de Fàbrica Nova tingui una partida els pressupostos generals de l'Estat. Va afirmar que es tracta d’una iniciativa importantíssima per Manresa que, per les seves dimensions, s’estendrà a tot el Bages, a la Catalunya central i al país.  

Per la seva part, Reniu va assegurar que la moció ha estat acollida amb interès per la resta de grups. «És un projecte seriós, amb valor afegit que tindrà un gran impacte pel reequilibri territorial». 

A la mateixa presentació de la moció el primer tinent d’alcalde i cap del grup de Junts per Manresa, Valentí Junyent, va anunciar que el grup de Junts per Catalunya al Senat donarà suport a la moció.

Esmena del PSC

El Grup Municipal Socialista va lamentar ahir no haver pogut participar en la redacció de la moció. «Entenem que ha estat una iniciativa unilateral». Va anunciar que el grup al senat presentarà una esmena per donar suport al projecte però sense fixar xifres concretes, cosa que «pot fer més viable la proposta». En el text insten al govern central a acompanyar la iniciativa i a buscar i trobar finançament per tirar-lo endavant.

Un total de 22 firmes es presenten per redactar el projecte de rehabilitació

22 firmes d’arquitectes han presentat les seves propostes per redactar el projecte de rehabilitació de Fàbrica Nova. Aquests dies s’està realitzant el concurs que definirà quina d’elles serà l’encarregada de fer-ho.

Segons va anunciar ahir l’alcalde de Manresa, la rehabilitació i la consolidació de la nau de Fàbrica Nova costarà uns 6 o 7 milions d’euros. Però després s’ha d’equipar i s’ha de respondre funcionalment a l’activitat que s’hi faci. «La primera fase serà de 6 o 7 milions per consolidar-lo i rehabilitar-los, i després per preparar l’activitat que s’hi faci».

En el finançament del projecte hi han de participar moltes institucions, va insistir, com l’Estat i la Generalitat. Es compta, també, amb fons europeus. Així per exemple, l’Ajuntament ha enviat una carta a la ministra de Ciència i Tecnologia, Diana Morant Ripoll, perquè conegui el recinte industrial i el projecte de futur. El projecte ja ha estat presentat també al govern de la Generalitat.


Compartir l'article

stats